Incepand cu 1 ianuarie 2024 au intrat in vigoare noi norme privind transparenta, care vor ajuta statele membre UE sa combata frauda in domeniul taxei pe valoarea adaugata, scrie hotnews.ro.

Potrivit unui comunicat de presa al executivului comunitar, noile norme vor oferi administratiilor fiscale ale statelor membre UE informatii referitoare la plati care le vor permite sa detecteze mai usor fraudele in domeniul TVA, cu un accent deosebit pe comertul electronic, un sector foarte predispus la neconformitati si fraude de acest gen. Acest lucru creeaza, la randul sau, lacune in veniturile fiscale din care se platesc servicii publice vitale. De exemplu, unii vanzatori online care nu sunt prezenti fizic intr-un stat membru al UE vand bunuri si servicii consumatorilor din UE fara sa se inregistreze in scopuri de TVA niciunde in UE sau declarand o valoare mai mica decat valoarea reala a vanzarilor lor online. Prin urmare, statele membre au nevoie de instrumente consolidate pentru a detecta si a pune capat acestui comportament ilegal.

„Aceste noi norme vor juca un rol esential in combaterea fraudei in domeniul TVA, care le provoaca guvernelor din UE pierderi anuale de venituri in valoare de miliarde de euro. Prin valorificarea informatiilor colectate de prestatorii de servicii de plata, cum ar fi bancile si societatile de carduri de credit, specialistii antifrauda din statele membre vor fi in masura sa identifice si sa combata mai usor si cu mai multa precizie comportamentul fraudulos din sectorul comertului electronic”, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Noul sistem consolideaza rolul-cheie jucat de prestatorii de servicii de plata (PSP), cum ar fi bancile, institutiile emitente de moneda electronica, institutiile de plata si serviciile de virament postal, care faciliteaza impreuna peste 90% din achizitiile online in UE.

Incepand cu data de 1 ianuarie, acesti PSP vor trebui sa-i monitorizeze pe beneficiarii platilor transfrontaliere si, incepand cu data de 1 aprilie, vor trebui sa transmita administratiilor statelor membre ale UE informatii cu privire la cei care primesc mai mult de 25 de plati transfrontaliere pe trimestru. Aceste informatii vor fi apoi centralizate intr-o noua baza de date europeana dezvoltata de Comisia Europeana, si anume Sistemul electronic central de informatii referitoare la plati (CESOP), in care informatiile vor fi stocate, agregate si verificate incrucisat cu alte date.

Toate informatiile din CESOP vor fi apoi puse la dispozitia statelor membre prin intermediul Eurofisc, reteaua UE de specialisti in combaterea fraudei in domeniul TVA, lansata in 2010. Astfel, statelor membre le va fi mult mai usor sa analizeze datele si sa-i identifice pe vanzatorii online care nu respecta obligatiile in materie de TVA, inclusiv intreprinderile care nu sunt situate pe teritoriul UE. Functionarii de legatura Eurofisc sunt, de asemenea, imputerniciti sa ia masuri adecvate la nivel national, cum ar fi solicitarea de informatii, efectuarea de audituri sau radierea numerelor de TVA. Dispozitiile similare aflate deja in vigoare in unele state membre si in alte tari au avut un efect tangibil asupra combaterii fraudei din sectorul comertului electronic.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.