Organizatia Natiunilor Unite a informat guvernul britanic, luni, ca noua lege adoptata in Regatul Unit, prin care se impiedica solicitarea de azil politic de catre refugiatii sositi in aceasta tara, incalca dreptul international. Legea a fost votata in Parlamentul de la Londra in noaptea de luni spre marti, scrie digi24.ro.
Legea „este in contradictie” cu obligatiile Regatului Unit cu privire la dreptul international referitor la drepturile omului si la refugiati, au afirmat sefii agentiilor ONU specializate pe aceste doua domenii, Volker Turk si Filippo Grandi, conform AFP, citata de Agerpres.
Masura reprezinta un element important al programului de guvernare al premierului Rishi Sunak, care a promis ca va lucra pentru a combate imigratia. Procedural, textul urmeaza sa primeasca validarea regala (n. red. - royal assent) din partea regelui Charles, insa aceasta etapa este una pur formala.
Potrivit lui Volker Turk si Filippo Grandi, legea va produce „efecte profunde pentru persoanele ce au nevoie de protectie internationala”. ONU se teme ca mii de persoane raman pe termen nedeterminat in Regatul Unit in situatii juridice precare.
„De decenii, Regatul Unit ofera refugiu celor aflati in nevoie, conform obligatiilor sale internationale, dar noua legislatie erodeaza considerabil cadrul juridic care a protejat atat de multe persoane, expunand refugiatii unor riscuri grave, cu incalcarea dreptului international”, a spus Grandi.
El cere guvernului britanic „sa-si reinnoiasca angajamentul in favoarea drepturilor omului anuland aceasta lege si avand grija ca drepturile tuturor migrantilor, refugiatilor si solicitantilor de azil sa fie respectate, protejate si aplicate, fara discriminare”.
Legea controversata, care a suscitat numeroase critici in Regatul Unit si din partea organizatiilor internationale, impiedica migrantii sositi ilegal pe teritoriul britanic sa ceara azil in aceasta tara.
Guvernul de la Londra doreste ca tot mai multi migranti ilegali, plasati in detentie, sa fie expulzati rapid fie catre tarile lor de origine, fie catre tari terte, precum Rwanda.
Regatul Unit a incheiat, anul trecut, un acord cu Rwanda pentru a trimite in tara africana mii de migranti aflati in situatie ilegala, dar nicio expulzare nu a avut loc. La sfarsitul lui iunie, Curtea Suprema din Regat a anuntat ca planul este ilegal.