Occidentul "lupta direct" impotriva Rusiei in Ucraina, a acuzat, sambata, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la ONU, in contextul in care Kievul sustine ca a ucis lideri militari rusi in peninsula anexata Crimeea.

Publicat:24.09.2023, 10:49

"Puteti sa-i spuneti cum vreti, dar ei se lupta cu noi, se lupta direct cu noi", a declarat Serghei Lavrov, in marja Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

"Il numim un razboi hibrid, dar asta nu schimba realitatea", a adaugat el, referindu-se la ajutorul financiar, armele si "mercenarii" din tarile occidentale.

Occidentul insista ca nu este in razboi cu Moscova 

In Ucraina, armata de la Kiev a afirmat sambata ca a ucis sau a ranit "comandanti de rang inalt" ai marinei ruse in timpul loviturii sale din ziua precedenta impotriva sediului Flotei Marii Negre din Sevastopol, in Crimeea anexata.

Statele Unite si tarile europene care au furnizat sisteme de armament Kievului de la invazia rusa din februarie 2022 insista ca nu sunt in razboi cu Moscova, ci ajuta Ucraina sa se apere.

Serghei Lavrov se exprima in marja Adunarii Generale a ONU, in timpul careia, la inceputul saptamanii, insusi presedintele ucrainean Volodimir Zelenski venise sa ceara mai mult sprijin din partea comunitatii internationale.

El a propus un summit pentru a discuta planul sau de pace pentru a pune capat razboiului.

Lavrov a declarat ca aceasta propunere de solutionare este "complet irealizabila, imposibil de pus in aplicare, nerealista".

Lavrov nu si-a pierdut timpul cu discursul lui Zelenski

Intrebat cum se poate pune capat conflictului, care se impotmoleste, seful diplomatiei ruse a declarat ca "in aceste circumstante, daca ei (Occidentul si ucrainenii) spun ca trebuie sa se intample pe campul de lupta, bine, se va intampla pe campul de lupta".

Adresandu-se miercuri Consiliului de Securitate al ONU, presedintele Zelenski a denuntat "agresiunea criminala" a Moscovei impotriva tarii sale si "blocarea" organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Lavrov a evitat sa fie prezent in sala Consiliului in momentul in care seful statului ucrainean a luat cuvantul. Dar cand a luat cuvantul miercuri - dupa ce Zelenski a plecat - el a raspuns ca dreptul de veto al Rusiei este un "instrument legitim" la dispozitia celor cinci membri permanenti ai Consiliului.

"L-am urmarit la televizor. Parea destul de posomorat", a atacat, sambata, Lavrov, adaugand: "Aveam ceva de facut, stiam cu totii ce avea sa spuna, asa ca de ce sa imi pierd timpul".

Sambata, intr-un discurs anti-occidental tinut in fata Adunarii Generale a ONU, ministrul rus a avertizat ca este "in interesul nostru comun sa evitam spirala unui razboi pe scara larga si sa prevenim prabusirea definitiva a mecanismelor de cooperare internationala instituite de predecesorii nostri" la Natiunile Unite.

Statele Unite si aliatii lor europeni sunt un "imperiu al minciunii", care este dornic sa isi asume angajamente pe care nu le va indeplini, a mai spus el.

"Americanii si europenii, care sunt obisnuiti sa se uite de sus la restul lumii, sunt dornici sa faca promisiuni si sa isi asume angajamente, inclusiv cele scrise si obligatorii din punct de vedere juridic, dar sunt reticenti in a le indeplini", a declarat Lavrov.

"Asa cum a spus presedintele Vladimir Putin, Occidentul este cu adevarat un "imperiu al minciunii"", a continuat diplomatul rus.

Lavrov a continuat spunand ca multi dintre cei care au vorbit de la tribuna ONU inaintea sa au exprimat ideea ca "planeta trece prin schimbari ireversibile".

"O noua ordine mondiala se naste chiar sub ochii nostri", a adaugat el. "Viitorul se contureaza in procesul unei confruntari intre majoritatea globala, care cere o distribuire mai echitabila a bogatiilor globale si pledeaza pentru diversitate in cadrul civilizatiei noastre, si intre cei putini care folosesc metode neocoloniale de subjugare in incercarea de a-si salva dominatia efemera.".