Organizatia Mondiala a Sanatatii il acuza pe Elon Musk, fara sa-l numeasca, ca raspandeste „informatii false” („fake news”), dupa ce miliardarul a indemnat tarile „sa nu-si cedeze autoritatea” in cadrul unui proiect al unui acord international de lupta impotriva pandemiilor, relateaza hotnews.ro.

Publicat:24.03.2023, 12:57

Scandalul a izbucnit joi, dupa ce Elon Musk a scris pe Twitter ca „tarile nu trebuie sa-si cedeze autoritatea OMS”, referindu-se la negocieri in curs in cadrul acestei agentii ONU in vederea stabilirii unui acord care sa ajute tarile sa previna si sa lupte mai bine impotriva pandemiilor.

Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a raspuns mai intai pe Twitter ca „tarile nu-si cedeaza suveranitatea OMS”.

„Acordul pandemiilor nu va schimba asta. Acordul va ajuta tarile sa se doteze impotriva pandemiilor. El ne va ajuta sa protejam mai bine oamenii, indiferent daca traiesc in tari bogate sau sarace”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a revenit apoi asupra subiectului in deschiderea conferintei sale de presa saptamanale cu privire la probleme de sanatate mondiala, si a aratat cu degetul „informatii eronate” descpre acord, care circula pe retele de socializare.

„Afirmatia potrivit careia acordul ar ceda puterea OMS este pur si simplu falsa. Este 'fake news'”, a denuntat el.

In ce consta proiectul care a starnit polemici intre OMS si Elon Musk

Tedros a dat asigurari ca „tarile sunt cele care vor decide ceea ce spune acordul si numai ele” si cine „va pune in aplicare acordul, conform propriilor lor legi”.

Iar „daca un politician, un om de afaceri sau oricine altcineva este confuz in privinta a ceea ce este sau nu este acordul pandemiilor, vom fi mai mult decat bucurosi sa discutam despre asta si sa-i explicam”, a continuat el.

La inceputul lui martie, Tedros Adhanom Ghebreyesus le spunea jurnalistilor ca statele membre OMS urmau sa inceapa sa negocieze acest proiect de acord care vizeaza sa rezolve problemele impartasirii informatiei si inegalitatii accesului la vaccinuri anti-Covid care a fost observata intre tari bogate si tari in curs de dezvoltare.

Acordul ar urma sa permita o consolidare a capacitatilor nationale, regionale si mondiale de pregatire, detectare, alertare si reactie impotriva pandemiilor. Seful OMS si-a exprimat speranta ca negocierile sa se incheie pana in mai 2024 si a indemnat tarile „sa traga invatamintele acestei pandemii”, pentru a nu repeta greselile.

Nemultumit de inchiderea fabricii Tesla din California din cauza masurilor de combatere a raspandirii coronavirusului, Musk a facut mai multe afirmatii controversate in timpul pandemiei de COVID-19, spunand la un moment dat inclusiv ca „panica coronavirus este o prostie”.