ONU avertizeaza cu privire la resursele de apa limitate si insuficiente la nivel mondial. Miliarde de oameni sufera deja din cauza problemelor provocate de seceta sau de lipsa apei potabile, avertizeaza Natiunile Unite in primul raport pe aceasta tema din ultimii 40 de ani. Potrivit documentului, lumea merge orbeste pe o cale periculoasa de supraconsum.

Publicat:12.04.2023, 15:24

Apa potabila obisnuita a devenit un lux pentru locuitorii din regiunile de nord ale Caracasului. In fiecare zi, zeci de localnici vin pe versantii dealului Varaira Repano pentru a lua apa din conductele sparte.

Honore CELLO, SOFER CARACAS: „Venim aici sa luam apa o data la doua saptamani. Si trebuie sa caut apa pentru nevoile gospodaresti in fiecare zi, pentru ca avem uneori apa o data pe saptamana timp de doua ore”.

Desi motivele pot fi diferite, lipsa apei potabile, precum cea din suburbiile Caracasului, se intalneste si in alte regiuni ale lumii. Un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite avertizeaza asupra unei crize mondiale iminente a apei si a unui risc iminent de penurie din cauza supraconsumului si a schimbarilor climatice.

Richard CONNOR, AUTORUL PROIECTULUI ONU: „Zece la suta din populatia lumii traieste in prezent in zone cu niveluri ridicate sau critice de deficit de apa. In raportul nostru, spunem ca pana la 3,5 miliarde de oameni traiesc sub stres hidric cel putin o luna pe an”.

Potrivit ONU, doua miliarde de oameni din intreaga lume nu au acces la apa potabila sigura. Aceasta este fiecare a patra persoana. In plus, 1,4 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor cauzate de lipsa de apa, canalizare si igiena. 

„Nu este usor. Copii nostri au des infectii intestinale. Sora mea este gravida si are acum o infectie intestinala”.

Potrivit UNICEF, peste o mie de copii mor zilnic din cauza apei de baut contaminate. Situatia este mai grava in tarile din vestul si centrul Africii.

Antonio GUTERRES, SECRETARUL GENERAL AL ONU: „Apa este sangele vital al umanitatii. Dar apa are mari probleme. Este secatuita de un supraconsum vampiric, utilizare nesustenabila, poluare, evaporare in alimentatia globala. Am distrus ciclurile de apa, ecosistemele si am contaminat apele subterane”.

Un sfert din totalul populatiei globale deja nu au acces la apa potabila, iar acest numar urmeaza sa creasca, deoarece schimbarile climatice agraveaza lipsa apei in anumite sezoane. Daca nu se ia nicio masura pentru a preveni aceasta criza, odata cu cresterea alarmanta a populatiei globului se va mari si efectivul de persoane care nu vor avea acces la apa.