Secretarul general al ONU spune ca „schimbarile climatice sunt scapate de sub control”, dupa ce o analiza neoficiala a datelor a aratat ca temperaturile medii ale lumii timp de sapte zile, pana miercuri, au adus cea mai calda saptamana pe Pamant de cand se efectueaza inregistrari meteorologice profesioniste, relateaza The Guardian, transmite g4media.ro.

„Daca persistam in amanarea masurilor cheie care sunt necesare, cred ca trecem la o situatie catastrofala, asa cum demonstreaza ultimele doua recorduri de temperatura”, a spus Antonio Guterres, referindu-se la recordurile mondiale de temperatura doborate luni si marti.

Temperatura medie globala a aerului a fost de 17,18 grade Celsius marti, conform datelor colectate de Centrele Nationale pentru Predictia Mediului din SUA (NCEP), depasind recordul de 17,01 grade Celsius atins luni.

Pentru perioada de sapte zile care s-a terminat miercuri, temperatura medie zilnica a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare decat orice alta saptamana din cei 44 de ani de evidenta, potrivit datelor platformei Climate Reanalyzer a Universitatii din Maine.

Masuratorile au aratat ca temperatura medie a Pamantului, miercuri, a ramas la maximul record de 17,18 C.

Platforma Climate Reanalyzer foloseste datele din sistemul de prognoza climatica NCEP, care furnizeaza date bazate pe citiri la suprafata a temperaturilor, dar si din baloane meteo, coroborate cu observatii prin satelit. Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica a SUA (NOAA), ale carei cifre sunt considerate standardul de aur in datele climatice, a declarat insa joi ca nu poate valida cifrele, care deocamdata raman neoficiale. NOAA monitorizeaza temperaturile globale si inregistreaza datele lunar si anual, nu zilnic.

„Recunoastem ca ne aflam intr-o perioada calda din cauza schimbarilor climatice si, in combinatie cu fenomenul El Nino si conditiile de vara, observam temperaturi record la suprafata in multe locatii de pe tot globul”, a spus NOAA.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt de acord ca datele, fie ele si neoficiale, indica faptul ca schimbarile climatice ajung pe un teritoriu neexplorat, iar caldura excesiva rezultata din incalzirea globala antropica, combinata cu revenirea El Nino, va duce la si mai multe temperaturi record.

ONU a confirmat marti revenirea El Nino, un model meteorologic sporadic. Ultimul El Nino major a fost in 2016, care ramane cel mai cald an inregistrat.

Exista o probabilitate foarte mare ca luna iulie sa fie cea mai calda inregistrata vreodata, „vreodata” insemnand de la perioada interglaciara incoace, adica din ultimii aproximativ 120.000 de ani, spune dr. Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig.

Diferite parti ale lumii s-au confruntat cu valuri de caldura, iar joi, serviciul UE de monitorizare a climei a declarat ca lumea a trecut prin cea mai fierbinte luna iunie inregistrata vreodata.

Sudul SUA se afla sub o cupola de caldura intensa in ultimele saptamani. In unele parti ale Chinei, un val de caldura persistent a continuat, cu temperaturi depasind 35 de grade Celsius. In general, unul dintre cei mai mari contributori la recordurile de caldura din aceasta saptamana este iarna exceptional de blanda din Antarctica. Parti ale continentului si oceanului din apropiere au fost cu 10-20 de grade Celsius mai mari decat mediile din 1979 pana in 2000.

„Temperaturile au fost neobisnuite deasupra oceanului si mai ales in jurul Antarcticii in aceasta saptamana, deoarece fronturile de vant deasupra Oceanului Sudic sunt puternice, impingand aerul cald mai departe, spre sud”, a spus Raghu Murtugudde, profesor de stiinte atmosferice la Universitatea din Maryland.

Chari Vijayaraghavan, un explorator polar care a vizitat in mod regulat Arctica si Antarctica in ultimii 10 ani, spune ca incalzirea globala este evidenta la ambii poli si ameninta fauna salbatica a regiunilor, provoacand topirea ghetii, ceea ce ridica nivelul marii. Acest fenomen ar putea duce la cresterea riscurilor de raspandire a bolilor, cum ar fi gripa aviara in Antarctica, ceea ce ar avea consecinte devastatoare pentru pinguini si alte animale din regiune.

Sursa: