Serbia nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei și va rămâne fidelă politicii sale stabile în această privință, a declarat președintele Aleksandar Vucic, răspunzând la recentele comentarii ale ministrului afacerilor europene Nemanja Starovic, a raportat publicația sârbă Dnevnik pe 27 iulie, potrivit digi24.ro.
„Vom continua politica noastră, care a fost principială și care s-a dovedit a fi corectă până acum, dar care nu a plăcut nimănui, nici celor din Occident, nici celor din Orient”, a spus Vucic, adăugând că cetățenii sârbi aprobă această politică, deoarece este „politica unui stat independent și suveran”, scrie Kyiv Independent.
Într-un interviu publicat pe 25 iulie de agenția de știri austriacă APA, ministrul sârb al Integrării Europene, Nemanja Starovic, a sugerat că Serbia ar lua în considerare alinierea la sancțiunile UE împotriva Rusiei odată ce aderarea țării la Uniunea Europeană va fi iminentă.
Serbia, candidată oficială la aderarea la UE din 2012, și-a exprimat în repetate rânduri intenția de a adera la blocul comunitar. Cu toate acestea, progresul a stagnat din cauza preocupărilor continue legate de regresul democratic și tensiunile persistente cu Kosovo.
Starovic a subliniat că refuzul actual al Belgradului de a impune sancțiuni provine mai degrabă din necesități economice decât din loialitate politică.
„Rusia nu ar fi afectată deloc, dar economia sârbă ar fi afectată în mare măsură”, a afirmat el.
Vucic a respins însă aceste remarci, calificându-le drept „neglijente”.
„Îmi pare rău că unii dintre prietenii noștri din mass-media rusă abia așteaptă să găsească ceva pentru a critica Serbia”, a spus el.
„Și îmi pare rău că avem mulți oameni în arena politică internă care ar prefera să se grăbească să apere rușii decât să se grăbească să apere Serbia. Trebuie să îi dezamăgesc: Serbia nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei."
Vucic a urmat mult timp o linie diplomatică delicată între Occident și Rusia. În mai, serviciile secrete ruse au acuzat Serbia că furnizează arme Ucrainei, acuzație negată de Belgrad. O anchetă realizată de Financial Times în 2024 a descoperit că muniția sârbă ajunsese în Ucraina prin intermediari terți.
Confruntându-se cu o atenție sporită, Vucic a anunțat pe 23 iunie că Serbia suspendă toate exporturile de arme, invocând motive de securitate națională și preocupări economice.
La începutul aceleiași luni, pe 11 iunie, Vucic a efectuat prima sa vizită în Ucraina pentru a participa la Summitul Ucraina-Europa de Sud-Est.