Premierul britanic Rishi Sunak a cerut duminica tarilor occidentale sa fie „mai indraznete” si sa confiste activele rusesti inghetate pentru a le redistribui apoi Ucrainei, relateaza AFP si Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:25.02.2024, 15:37

„Trebuie sa fim mai indrazneti in ceea ce priveste confiscarea a sute de miliarde din activele rusesti inghetate”, a scris seful guvernului britanic intr-un articol publicat de Sunday Times, cu ocazia marcarii a doi ani de la invazia rusa pe scara larga din Ucraina, citeaza Agerpres.

„Incepem prin a lua miliardele din dobanda pe care aceste active le genereaza si prin a le trimite Ucrainei”, a afirmat Rishi Sunak. „Apoi, in cadrul G7, trebuie sa gasim modalitati legale de a confisca activele in sine si, de asemenea, de a trimite acele fonduri in Ucraina”, a adaugat el.

„Ce omagiu ar fi pentru lupta lui Aleksei Navalnii de a trage la raspundere statul rus pentru actiunile sale”, a adaugat el, referitor la opozantul rus care a murit recent intr-un penitenciar din regiunea arctica.

Intr-un comunicat publicat sambata la sfarsitul unei reuniuni prin videoconferinta, liderii G7 au facut apel la guvernele lor sa continue sa actioneze „prin toate caile posibile prin care activele suverane ale Rusiei ar putea fi utilizate pentru a sprijini Ucraina, in conformitate cu sistemele noastre juridice si cu dreptul international”.

Ei au reafirmat ca „activele suverane ruse in jurisdictiile (lor) vor ramane blocate pana cand Rusia va plati pentru daunele cauzate Ucrainei”.

Pe 30 ianuarie, Uniunea Europeana - care a inghetat 200 de miliarde de euro din activele Bancii Centrale a Rusiei - a ajuns la un acord cu privire la prima etapa a unui plan care vizeaza alocarea veniturilor generate de activele rusesti inghetate pentru reconstructia Ucrainei.