Primele critici serioase la adresa lui Klaus Iohannis, care si-a lansat oficial candidatura pentru sefia NATO, vin chiar din Germania. Una dintre publicatiile respectate din aceasta tara spune ca Iohannis nu are nicio sansa si divizeaza NATO, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:13.03.2024, 20:39

Pana acum, seful guvernului olandez Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO, dar acum candideaza si presedintele Romaniei, Klaus Johannis. Nu are nicio sansa, dar candidatura amana o decizie, arata un articol publicat miercuri de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Candidatura presedintelui Romaniei, Klaus Johannis, la functia de secretar general al NATO a fost intampinata cu incruntari in cercuri largi ale Aliantei. "Divizeaza Alianta intr-un moment in care nu ne putem permite acest lucru", a declarat un diplomat pentru FAZ.

Johannis si-a anuntat, marti seara, candidatura pentru acest post intr-o conferinta de presa convocata special la Bucuresti.

"Romania este un pilon de stabilitate si securitate in regiune si a venit momentul sa isi asume o responsabilitate si mai mare in cadrul conducerii euro-atlantice", a anuntat seful statului roman si pe platforma X.

De asemenea, el a subliniat ca Romania, ca tara riverana Marii Negre si aflata in imediata vecinatate a Ucrainei, are o intelegere profunda a situatiei de securitate din regiune, mentioneaza cotidianul german.

La Bruxelles se considera ca, dupa ce Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie l-au sustinut deja, in urma cu trei saptamani, pe actualul premier olandez Mark Rutte, Johannis nu are "nicio sansa".

Romanul isi lansase candidatura in acelasi timp pe plan intern, dar diplomatii sperau ca si-o va retrage rapid. Doua treimi din cele 32 de state membre si-au semnalat sprijinul pentru Rutte.

FAZ il citeaza pe Basescu: Rutte ”este o persoana care dispretuieste Romania”

Johannis, in schimb, poate face curte tarilor de pe flancul estic, care nu s-au angajat inca si care doresc un candidat din randurile lor, scrie cotidianul german intr-un articol semnat de corespondentii sai de la Bruxelles si de la Viena, care se ocupa de UE, NATO si tarile Benelux, respectiv de tarile din sud-estul Europei.

Rutte nu este nepopular doar in Bulgaria, ci si in Ungaria si Turcia, mentioneaza FAZ. Saptamana trecuta, guvernul ungar si-a facut publica opozitia fata de politicianul liberal olandez, care este cunoscuta de ceva timp pe plan intern.

"Bineinteles ca nu putem sustine alegerea in functia de secretar general al NATO a unui om care anterior a vrut sa ingenuncheze Ungaria", a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto. Rutte declarase in iunie 2021, in disputa referitoare la legea din Ungaria destinata sa "protejeze" tinerii de homosexualitate: "Obiectivul pe termen lung este de a ingenunchea Ungaria in aceasta problema".

Nici in Bulgaria si Romania, opozitia Olandei la cererea celor doua tari de aderare la spatiul Schengen nu a fost uitata. In Bulgaria, de exemplu, a fost considerat scandalos faptul ca Olanda, dintre toate tarile, cu puternica sa mafie a drogurilor, a acuzat statul balcanic de lipsa de succes in lupta impotriva crimei organizate.

Recent, fostul presedinte roman Traian Basescu si-a sustinut in mod ostentativ succesorul, spunand ca este foarte important sa-l impiedice pe Rutte sa devina secretar general al Aliantei. Rutte este "o persoana care dispretuieste Romania" si este ii este ostil, a spus Basescu.

Starea de spirit este similara in Bulgaria si Turcia, mentioneaza FAZ.

FAZ: Iohannis a sperat sa devina presedintele Comisiei Europene

Cotidianul german sustine, pe de alta parte, ca la Bucuresti se stie de cel putin doi ani ca Iohannis aspira la o functie internationala inalta. Cel de-al doilea mandat de sef de stat al sau expira peste cateva luni. Conform Constitutiei Romaniei, nu are voie sa candideze pentru un al treilea. Alegerile prezidentiale vor avea loc in septembrie.

Potrivit unor informatii, Iohannis a sperat anul trecut sa devina presedinte al Comisiei Europene, potrivit FAZ.

In NATO, Rutte este in continuare favorit pentru postul de secretar general, dar mutarea lui Iohannis nu ii face usoara candidatura. Postul de secretar general al NATO va deveni vacant la 1 octombrie, cand contractul lui Jens Stoltenberg se va incheia, dupa zece ani de mandat.

Succesorul nu poate fi decis decat prin consens. Washingtonul face presiuni pentru o decizie inainte de alegerile europene din iunie si inainte de reuniunea aniversara a aliantei, care va avea loc la Washington in iulie.

Cu toate acestea, situatia este acum atat de incurcata, incat acest lucru pare greu de imaginat, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.