Opozantul rus intemnitat Aleksei Navalnii, ai carui apropiati au ramas fara vesti timp de cateva saptamani, a asigurat marti pe retelele sociale ca este "bine" dupa ce a fost transferat intr-o colonie penitenciara din Arctica rusa, scrie France Presse, scrie stirileprotv.ro

Publicat:26.12.2023, 13:48

Deplasarea pana la noul sau loc de detentie, care a durat 20 de zile, a fost "destul de obositoare", a declarat el pe X (fosta Twitter).

"Dar sunt intr-o stare de spirit buna, ca Mos Craciun", a adaugat Aleksei Navalnii, referindu-se la "barba" care i-a crescut in timpul acestei lungi calatorii, precum si la noile haine de iarna adaptate la temperaturile polare.

"Oricum, sa nu va faceti griji pentru mine. Sunt bine. Sunt linistit ca am ajuns in sfarsit", a spus el.

Apropiatii sai au anuntat luni ca i-au gasit urma intr-o colonie penitenciara din Harp, in districtul autonom Iamalo-Nenetki, o regiune indepartata din nordul Rusiei. El se afla dincolo de Cercul Arctic si acolo sunt situate mai multe colonii penitenciare.

Carismaticul militant anticoruptie si inamicul numarul unu al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnii, in varsta de 47 de ani, ispaseste o pedeapsa de 19 ani de inchisoare pentru "extremism". El a fost arestat in ianuarie 2021, la intoarcerea in Rusia din convalescenta in Germania pentru o otravire pe care o atribuie Kremlinului, aminteste AFP.

El a disparut la inceputul lunii decembrie din colonia penitenciara din regiunea Vladimir, la 250 de kilometri est de Moscova, unde era detinut pana atunci, ceea ce inseamna ca probabil a fost transferat.

Navalnii a spus ca a ajuns in noua colonie penitenciara sambata seara, la sfarsitul unei calatorii discrete si "pe un itinerar atat de ciudat", incat nu credea ca va fi gasit de cei dragi inainte de jumatatea lunii ianuarie.

"De aceea am fost surprins cand s-a deschis usa celulei ieri si mi s-a spus: +un avocat este aici pentru tine+", a povestit el, declarandu-se recunoscator pentru "sprijinul" exprimat.

In Occident, disparitia sa a provocat ingrijorare care nu a fost in intregime atenuata de reaparitia intr-o regiune foarte indepartata.

Statele Unite s-au declarat luni "profund ingrijorate" de "conditiile de detentie" ale lui Aleksei Navalnii, cerand eliberarea sa.

Potrivit unuia dintre colaboratorii apropiati ai opozantului, Ivan Jdanov, el este detinut in "una dintre cele mai nordice si mai indepartate colonii" penitenciare ale Rusiei, unde conditiile sunt "dificile".