Eurodeputatii au dezbatut miercuri, in plenul Parlamentului European, problemele ridicate de agricultori in timpul protestelor din ultimele zile din intreaga Europa, cerand surse financiare suplimentare de la Comisia Europeana, scrie stirileprotv.ro

Comisarul european pentru agricultura, Janusz Vojciechovski, a declarat in plenul PE ca "dezbaterea vine la momentul oportun si este foarte necesara".

El a spus ca principala problema pentru agricultori o reprezinta Rusia si razboiul sau de agresiune impotriva Ucrainei si efectele sale. Janusz Vojciechovski a mentionat ca fermierii au primit ajutoare in valoare de 9 miliarde de euro in ultimii doi ani, in contextul in care in 2021 doar 16% din exporturile agricole de pe piata europeana proveneau din Ucraina, iar in prezent aceasta cantitate este de 50%.

Comisarul pentru agricultura a afirmat ca un motiv de nemultumire este tranzitia ecologica prevazuta de Politica Agricola Comuna. "Dupa un an de implementare, cred ca am ajuns la un compromis de calitate, la un echilibru, intre functia productiva a agriculturii si obligatiile pe care le avem pentru clima si mediu", a spus el.

In final, el a facut apel la fermieri sa nu permita ca diferentele de opinie sa produca dezbinare.

Eurodeputata Clara Aguilera, din grupul S&D, a subliniat rolul important pe care-l au agricultorii. "Politica noastra ecologica, pe care nu o explicam bine, implica un efort din partea noastra de consens cu agricultorii pentru a o duce la bun sfarsit", a pledat ea.

Ulrike Muller, din grupul Renew, a afirmat ca in Germania au loc cele mai mari proteste ale agricultorilor din 2008. "Agricultorii din Europa nu vor supravietui pe termen lung si nu mai suporta acest lucru. Trebuie sa ne gandim la o noua politica agricola", a afirmat eurodeputata.

Krzysztof Jurgiel, din grupul Europenilor Conservatori si Reformisti, a spus ca este nevoie de sume noi de la Comisia Europeana. "Sumele alocate Poloniei din planul de redresare si rezilienta trebuie dezghetate. Comisia Europeana trebuie sa inceapa sa-i asculte pe agricultori si sa le respecte parerile", a adaugat el.

Eurodeputatul roman Daniel Buda a afirmat ca sectorul agricol din UE este astazi afectat de inflatie, seceta, inundatii, lipsa fortei de munca si razboiul din Ucraina.

"Din Romania si pana in Germania, fermierii si-au lasat casa, masa si familia pentru a-si striga neputinta. Mi-as fi dorit, domnule comisar, sa aveti un mesaj mai clar pentru cei aflati astazi in strada. Rezerva de criza s-a dovedit a fi insuficienta. De aceea solicit Comisiei Europene sa vina cu noi surse financiare care sa fie la dispozitia fermierilor", a cerut europarlamentarul PNL.

"Cer partidelor extremiste sa nu se urce pe durerile fermierilor pentru a-si face capital politic", a mai pledat el.

Eurodeputatul Dacian Ciolos, din grupul Renew, a spus ca cererile agricultorilor de buna credinta sunt justificate.

"Avem nevoie de o gestiune mai buna a resurselor naturale, da, trebuie sa ajutam Ucraina sa exporte cereale in zonele care au nevoie de ele, dar acest lucru trebuie facut impreuna cu fermierii", a pledat fostul comisar european pentru agricultura.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a avut si el o interventie critica fata de comisarul european pentru agricultura, Janusz Vojciechovski.

"Domnule comisar, fermierii din tara mea si din toata Europa au nevoie de sprijin. Trebuie sa coborati din turnul de fildes si sa discutati cu ei", a spus Negrescu, care este vicepresedinte al Partidului Socialistilor Europeni.

"Trebuie sa sprijinim modernizarea agriculturii si sa-i sprijinim mai mult pe cei care traiesc in mediul rural", a mai pledat el.

Eurodeputatul Renew Vlad Gheorghe le-a cerut oamenilor care sunt in strada sa nu renunte la proteste. "Nu renuntati pana cand nu va primiti drepturile care vi se cuvin", a spus el in plenul PE.

El li s-a adresat fermierilor si le-a spus ca sunt bani destui si ca sunt mintiti cand li se spune ca nu sunt bani.

"Miliarde de euro pleaca de la UE catre Romania. Dar nu ajung decat la colegi ai celor din guvern", a mai spus Vlad Gheorghe.

In ceea ce priveste fondurile disponibile in prezent pentru agricultura, eurodeputatul PNL Siegfried Muresan, care este raportor pentru bugetul UE pe 2024, a declarat inainte de dezbatere ca exista o rezerva de 450 de milioane de euro in bugetul UE pe 2024 pentru acest capitol.

"In momentul de fata, aceasta este suma alocata pentru situatii neprevazute in agricultura si acestia sunt bani care pot fi mobilizati in caz de catastrofa naturala, in caz de seceta, in caz de inundatii, daca fermierii sunt afectati, daca exista volatilitate mare de pret, si adevarul este ca in fiecare dintre ultimii ani UE a mobilizat o parte a acestei rezerve pentru a ajuta fermierii", a afirmat Muresan intr-un briefing la Strasbourg.