Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost intrebat vineri, intr-o conferinta de presa, daca un eventual accident sau un sabotaj la centrala nucleara de la Zaporojie, scrie stirileprotv.ro.
Aflata sub controlul rusilor, ce ar avea ca rezultat trecerea unui nor radioactiv in tarile NATO, poate fi considerat un atac si, in consecinta, poate declansa Articolul 5 din Tratatul NATO privind apararea colectiva, conform caruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, relateaza The Guardian, citeaza news.ro.
Intrebarea a venit in contextul in care doi senatori americani, unul democrat si unul republican, au introdus luna trecuta o rezolutie prin care propun ca o eventuala distrugere a instalatiei nucleare ce ar duce la patrunderea de elemente radioactive pe teritoriul tarilor membre NATO sa fie considerata un atac la adresa NATO si un temei pentru a recurge la Articolul 5 din Tratatul fondator de la Washington.
„Salutam cu tarie faptul ca AIEA monitorizeaza indeaproape (situatia de la Zaporojie - n.r.) si ca expertii sai urmaresc situatia. AIEA are un mandat si noi il sustinem. Aceasta este o mare provocare intr-o zona de razboi. Rusia are o responsabilitate speciala. Cel mai bun mesaj al NATO si al AIEA este ca Rusia nu ar trebui sa lanseze niciun atac de la centrala electrica. Facem in continuare apel la Rusia sa se retraga din aceasta instalatie”, a spus Jens Stoltenberg, evitand sa raspunda la intrebarea specifica referitoare la Articolul 5.
In Senatul american a fost introdusa luna trecuta o rezolutie care propune ca actiunile Rusiei, Belarusului "sau ale unui reprezentant al Rusiei" sa fie considerate un atac la adresa NATO, daca actiunile lor duc la contaminarea radioactiva a teritoriului aliatilor. Rezolutia a fost introdusa de senatorul republican Lindsey Graham si de democratul Richard Blumenthal.
Acestia au argumentat ca este un fapt fara precedent de la prabusirea URSS ca Rusia sa-si mute armele nucleare in afara granitelor, in Belarus, ceea ce reprezinta o amenintare serioasa la adresa securitatii globale, pe fondul razboiului in curs de desfasurare din Ucraina. De asemenea, din text reiese clar ca al doilea motiv pentru introducerea rezolutiei este situatia imprevizibila de la centrala nucleara Zaporojie, care se afla sub controlul fortelor de ocupatie rusesti.
Graham si Blumenthal au propus ca orice utilizare a armelor nucleare tactice de catre Federatia Rusa, Belarus "sau un proxy al Rusiei" sau distrugerea instalatiei nucleare, care ar duce la patrunderea de elemente radioactive pe teritoriul tarilor membre NATO provocand daune grave, sa fie considerata un atac asupra Aliantei si un argument pentru declansarea Articolului 5.
In ultima perioada, Rusia si Ucraina s-au acuzat reciproc ca ar pregati o lovitura asupra centralei de la Zaporojie. In timp ce ucrainenii spuneau ca au depistat ceea ce ar parea sa fie mecanisme explozive montate de rusi pe doua dintre cele sase reactoare ale centralei, Moscova sustinea ca stie si cand va avea loc actul de sabotaj ce ar fi pus la cale de ucraineni: in noaptea de 5 iulie.
Totusi, dupa cateva zile de tensiuni si ingrijorari la nivel international, seful spionajului militar al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a declarat joi intr-un interviu pentru Reuters ca amenintarea unui atac rusesc asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa pare ca se indeparteaza, dar a avertizat ca riscul ar putea reveni oricand atat timp cat instalatia ramane sub ocupatia fortelor Moscovei.
"Amenintarea este in scadere", a declarat Budanov, care este seful Directiei principale de informatii din cadrul Ministerului ucrainean al Apararii, refuzand sa precizeze cum a reusit sa constate acest lucru.
"Imi pare rau ca nu va pot spune ce s-a intamplat recent, dar cert este ca amenintarea este in scadere", a spus Budanov. "Acest lucru inseamna ca cel putin noi toti impreuna, cu eforturi comune, am amanat cumva o catastrofa tehnologica", a adaugat el. "Nu este eliminata. Atat timp cat statia este ocupata, acest lucru se poate intampla din nou oricand, daca ei vor vrea asta", a mai spus el.