Kremlinul a afirmat, miercuri, ca nu e "nimic nou" in recentele declaratii ale fostului presedinte al SUA, Donald Trump, cu privire la NATO, afirmatii care au suscitat indignarea europenilor, scrie stirileprotv.ro

Publicat:14.02.2024, 15:14

Sambata, candidatul la investitura republicanilor pentru alegerile prezidentiale americane a amenintat ca va incuraja Rusia sa atace tari ale Aliantei ale caror cheltuieli pentru aparare sunt insuficiente, scrie AFP, citata de Agerpres.

Aceste afirmatii ale lui Donald Trump intervin in timp ce republicanii blocheaza un ajutor militar pentru Ucraina, spre multumirea unei Rusii in prezent pe pozitii de forta pe campul de lupta.

"Amintim ca atunci cand el era presedinte al SUA, (criticarea caracterului insuficient al cheltuielilor militare ale europenilor din NATO) era unul dintre principalele mesaje ale lui Trump", a subliniat miercuri purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Presedinte al SUA din 2017 pana in 2021, Donald Trump le reproseaza de ani de zile aliatilor NATO ca nu isi respecta angajamentele in materie de cheltuieli militare, cerandu-le sa atinga obiectivul de 2% din Produsul lor Intern Brut.

"De fapt, el a repetat (cifra de) 2% cu diverse ocazii. Prin urmare, nu e nimic nou in modul in care el abordeaza problema", a estimat Peskov, intrebat in legatura cu acest subiect.

Afirmatiile lui Trump au suscitat o puternica indignare printre liderii occidentali, care atentioneaza asupra ambitiilor imperialiste ale lui Vladimir Putin, chiar daca acesta neaga ca ar dori sa atace si alte tari din Europa alaturi de Ucraina.

Presedintele Joe Biden a denuntat afirmatiile "idioate" si "nedemne" ale predecesorului sau, in timp ce cancelarul federal german Olaf Scholz le-a calificat drept "iresponsabile" si "periculoase".

Miercuri, armata ucraineana a afirmat ca a distrus o nava de razboi rusa in largul coastei de sud a peninsulei Crimeea, anexata de Rusia in 2014.

"Ucrainenii au fost capabili sa provoace pierderi grele marinei ruse in Marea Neagra", a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, evocand "un mare succes" pentru fortele ucrainene.

Jens Stoltenberg a facut declaratii in fata presei, fara a se pronunta in mod specific asupra navei de razboi ruse "Tezar Kunikov", pe care Kievul a anuntat ca a distrus-o, inainte de o reuniune a ministrilor apararii ai statelor NATO la Bruxelles.

De asemenea, Stoltenberg a spus ca 18 dintre cele 31 de state membre ale NATO vor atinge anul acesta obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare.