Consilierul prezidential Bogdan Aurescu a afirmat ca, la reuniunea de la Jeddah privind Ucraina, a aratat sprijinul Romaniei fata de Formula pentru Pace a presedintelui Volodimir Zelenski, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:06.08.2023, 16:30

„Orice viitoare pace trebuie sa garanteze securitatea Ucrainei in interiorul granitelor sale recunoscute international si libertatea sa de a-si urma alegerile suverane, fara interferente”, a subliniat el.

Aurescu a aratat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca, participand la reuniunea de la Jeddah privind principiile-cheie ale pacii pentru Ucraina, a exprimat sprjinul ferm al Romaniei fata de Formula pentru Pace a presedintelui Zelenski si cele zece domenii ale acesteia.

„Cerintele prealabile pentru inceperea discutiilor pentru pace sunt: Rusia sa opreasca ostilitatile, sa isi retraga trupele si sa respecte pe deplin integritatea teritoriala a Ucrainei. Doar Ucraina, ca victima a agresiunii, poate decide cand sa inceapa discutiile pentru pace”, a punctat Aurescu, fost ministru de Externe.

El a adaugat ca Romania sprijina pe deplin viitorul Summit Global pentru Pace, cu cea mai larga participare din toate regiunile lumii.

”Romania va continua sa fie alaturi de Ucraina cat timp este nevoie pentru a castiga acest razboi”  

”Orice viitoare pace trebuie sa garanteze securitatea Ucrainei in interiorul granitelor sale recunoscute international si libertatea sa de a-si urma alegerile suverane, fara interferente. Romania va continua sa fie alaturi de Ucraina cat timp este nevoie pentru a castiga acest razboi”, a subliniat Aurescu.

Arabia Saudita, in cautare de influenta globala, a gazduit sambata o reuniune pe tema Ucrainei, care a anuntat discutii "deloc usoare", potrivit unui reprezentant al Kievului, in contextul in care Riadul ofera un loc de frunte puterilor emergente apropiate Moscovei, a informat AFP.