Moscova mentine o comunicare informala cu tari neprietenoase, a declarat reporterilor reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, conform TASS.

Publicat:23.09.2023, 09:13

El a subliniat ca se refera la „viata, diverse treburi si politica”.

„Este imposibil sa intrerupi comunicarea, deoarece Consiliul de Securitate [ONU] este despre un proces fara sfarsit care nu implica doar sedinte ale Consiliului, ci si activitati decizionale, care nu au loc in camera Consiliului de Securitate. Comunicarea, de asemenea, continua la nivel de experti si inalti functionari in fiecare zi si este imposibil sa o intrerupem si sa o intrerupi”, a adaugat reprezentantul rus la ONU.

Nebenzia (foto articol) a subliniat ca unele tari din Europa au urmat ordinul Bruxelles-ului de a nu mentine relatiile cu Rusia.

„Totusi, oameni mai rezonabili dintre colegii nostri europeni ignora toate acestea”, a conchis diplomatul rus, noteaza News.ro.

Confruntare indirecta Zelenski-Lavrov 

Altfel, Aflat pentru prima data la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, presedintele Zelenski a vorbit despre necesitatea reformarii Consiliului. Dar inainte de a tine discursul, rusii s-au aratat revoltati ca liderul de la Kiev primeste cuvantul. Au primit raspunsul imediat.

Prim-ministrul albanez Edi Rama: „Exista o solutie pentru asta. Daca sunteti de acord, opriti razboiul si presedintele Zelenski nu va primi cuvantul aici.”

Liderul de la Kiev a cerut statelor Natiunilor Unite sa retraga dreptul de veto al Rusiei, in Consiliu.

Volodimir Zelenski: „Din pacate, acest loc in Consiliul de Securitate, pe care Rusia il ocupa in mod ilegal prin manipulari de culise dupa prabusirea Uniunii Sovietice, a fost ocupat de mincinosi a caror slujba este de a musamaliza agresiunea si genocidul."

Membrii cu putere de veto asupra oricarei rezolutii a Consiliului sunt cele cinci puteri victorioase ale celui de-al Doilea Razboi Mondial - Statele Unite, China, Franta, Marea Britanie si Federatia Rusa.

In absenta presedintelui Vladimir Putin, Rusia este reprezentata la ONU de ministrul sau de Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Clica agresiva occidentala a pedalat pe tema abuzului de drept de veto, o concentrare incorecta asupra altor membri ai ONU, iar dreptul de veto este un instrument absolut legitim, care este stipulat in Carta Natiunilor Unite pentru a impiedica adoptarea unor decizii care ar diviza ONU."

Vorbe pe care presedintele ucrainean nu le-a auzit, pentru ca a parasit sala inainte ca ministrul rus de Externe sa inceapa sa vorbeasca.