De obicei plina de turisti, Piata Manger, din Betleem, este acum goala, iar o papusa a pruncului Iisus zace printre daramaturi, un simbol al suferintei provocate de razboiul din Gaza, transmit The Guardian si France 24, scrie libertatea.ro.

In biserica evanghelica luterana din Betleem, scena Nasterii arata foarte diferit cu ocazia acestui Craciun. In loc de un patut intr-o iesle plina de fan, papusa a fost infasurata in faimosul keffiyeh, esarfa asociata cu Palestina, si se afla printre blocuri de beton si dale de pavaj sparte. 

Sarbatorile de Craciun au fost anulate in Tara Sfanta in acest an, in timp ce oamenii din regiune ii plang pe palestinienii ucisi in Fasia Gaza – peste 20.000, potrivit autoritatilor controlate de Hamas.

Munther Isaac, pastorul bisericii luterane, a declarat ca modificarile aduse scenei Nasterii in acest an transmit un mesaj. „Aceasta este realitatea Craciunului pentru copiii palestinieni”, a spus el pentru The Guardian, „daca Iisus s-ar fi nascut astazi, s-ar fi nascut sub ruinele din Gaza”

Betleemul, situat la 16 kilometri sud de Ierusalim, in Cisiordania ocupata, este unul dintre cele mai importante centre ale crestinismului. Biserica Nasterii, astazi folosita de mai multe biserici crestine, a fost construita de imparatul Iustinian in urma cu 1.500 de ani, deasupra grotei in care se crede ca s-a nascut Hristos. 

In prezent, majoritatea populatiei din Betleem este musulmana, dar orasul gazduieste inca o comunitate crestina si multe ordine crestine, iar zona se bazeaza in mare masura pe sectorul turismului si al pelerinajelor. Aproximativ 70% din economia Betleemului depinde de vizitatorii internationali, a declarat primarul Hana Haniyeh.

„Aceasta perioada este de obicei foarte activa. Primim 1,5-2 milioane de vizitatori pe an, dar acum avem zero”, a spus el. „Israelul a ingreunat foarte mult accesul aici prin punctele de control si economia noastra s-a prabusit, dar oricum nu puteam sarbatori. Suntem in doliu pentru locuitorii din Gaza”, a explicat edilul.

Nimeni nu-si aminteste o perioada in care nu a existat un brad traditional

Deoarece teritoriile palestiniene ocupate nu au un aeroport, majoritatea vizitatorilor internationali intra prin Israel, trecand prin punctele de control ale unei bariere care tine cele doua orase sfinte, Ierusalim si Betleem, separate unul de celalalt, in ciuda faptului ca sunt la doar 10 kilometri distanta. 

Piata Manger din inima Betleemului, aflata in fata Bisericii Nasterii Domnului, este de obicei plina de turisti in decembrie. Este decorata cu lumini festive, un brad de Craciun urias, iar aleile si restaurantele din oras sunt aglomerate. 

Anul acesta insa, Piata Manger este gri si goala. Nimeni nu-si aminteste o perioada in care nu a existat un brad traditional. In fata Centrului pentru Pace din Betleem, un banner spunea in araba si engleza: „Opriti genocidul, opriti stramutarea, ridicati blocada”.

Programul incarcat al lunii decembrie include de obicei gazduirea unor delegatii internationale si spectacole ale unor artisti si cantareti, inainte ca festivitatile sa culmineze cu o parada si o slujba la miezul noptii in Ajunul Craciunului.

Dar se asteapta ca participarea sa fie atat de scazuta in acest an, incat ordinul franciscan care atribuie bilete si se ocupa de securitatea evenimentului a renuntat la protocoalele obisnuite. In schimb, serviciul de rugaciune va fi deschis tuturor celor care pot ajunge. 

O problema economica majora 

Pandemia a fost o provocare, dar anul trecut, cele 5.000 de camere de hotel din Betleem au fost din nou rezervate in totalitate de Craciun si promiteau sa faca din nou afaceri bune in 2023, inainte de izbucnirea razboiului. 

„Primeam 50 de grupuri de turisti pe luna in magazinul meu. Toate hotelurile au fost rezervate din nou anul acesta si ne asteptam sa fie grozav, dar acest vis a fost spulberat din cauza conflictului. Toata lumea a anulat”, a declarat pentru The Guardian Nabil Giacaman, un tamplar, proprietar al magazinului de arta si sculptura Il Bambino. 

Magazinul sau a fost singurul deschis vineri; el a spus ca a venit doar pentru a se tine ocupat. „Am 12 angajati, dar nu cred ca ii pot plati la sfarsitul lunii”, a spus el. „Avem nevoie disperata de turisti”, a adaugat omul.

Declinul crestinilor in Tara Sfanta 

Milioane de pelerini obisnuiesc sa viziteze in fiecare an, dar foarte putini crestini traiesc in Tara Sfanta. In urma cu un secol, ei reprezentau un sfert din populatia Ierusalimului, dar acum reprezinta mai putin de 2%. 

In prezent, exista doar 182.000 de crestini in Israel, 50.000 in Cisiordania si Ierusalim si 1.300 in Gaza, potrivit estimarilor Departamentului de Stat al SUA. 

Cand gruparea islamista Hamas a preluat controlul asupra fasiei in 2007, 3.000 de crestini erau inregistrati ca locuind acolo. In teritoriul asediat, comunitatea crestina, deja minuscula, a fost decimata de noul razboi, declansat de atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, care a ucis 1.140 de persoane. 

Biserica catolica Sfanta Familie din orasul Gaza a devenit un adapost improvizat, dar a fost lovita in repetate randuri de raidurile aeriene israeliene. 

Saptamana trecuta, Patriarhia Latina din Ierusalim a declarat ca Fortele de Aparare ale Israelului (IDF) au plasat biserica sub asediu, iar lunetistii au impuscat si ucis doua femei crestine, o mama si fiica sa, care se aventurasera afara pentru mancare si apa. 

Papa Francisc a condamnat atacul, despre care IDF a negat ca ar avea cunostinta. 

Nici Ierusalimul nu sarbatoreste 

Si la Ierusalim, festivitatile de Craciun au fost anulate de liderii marilor biserici. Pasajele antice ale Orasului Vechi, in mod normal pline de turisti si pelerini pe tot parcursul anului, au ramas partial pustii inca din octombrie.

Majoritatea magazinelor si restaurantelor sunt inchise, proprietarii de afaceri spunand ca sunt prea speriati sa vina la serviciu. 

Colonistii israelieni din Orasul Vechi – asemenea celor din restul Ierusalimului de Est, anexat de Israel in 1980 – au folosit haosul razboiului in avantajul lor, scrie The Guardian. 

Au existat incercari din partea dezvoltatorilor israelieni de a confisca terenuri din cartierul armean care apartin atat bisericii, cat si crestinilor armeni individuali. Membrii comunitatii de 800 de persoane campeaza acum 24 de ore pe zi pe locurile pe care le considera amenintate. 

Atat prezenta musulmana, cat si cea crestina in Orasul Vechi si in imprejurimile sale au fost oricum erodate in mod constant, datorita eforturilor depuse atat de colonisti, cat si de guvernul israelian. 

In ultimii ani, statul si-a accelerat campania de demolare a unui numar tot mai mare de locuinte palestiniene, pe motiv ca nu au autorizatii de constructie. 

Liderii crestini din Israel si Palestina s-au abtinut de la a intra in politica sau de a se implica in problemele curente, dar declaratiile din ultima vreme, care condamna razboiul, arata profunzimea furiei pe care o simt multe dintre biserici. 

„Suntem tristi vazand toate victimele, in special femei si copii, si suntem tristi ca comunitatea internationala nu a luat masuri serioase pentru a pune capat masacrului, asa cum a facut-o cand Rusia a invadat Ucraina”, a declarat parintele Rami Askarieh, parohul Bisericii Sfanta Ecaterina din Betleem. 

„Ne rugam in fiecare zi pentru Gaza si pentru victimele razboiului din ambele parti”, a spus el. „Israelieni, palestinieni; suntem cu totii oameni, suntem cu totii copii ai lui Dumnezeu”, a adaugat parintele, citat de The Guardian.