Dupa recordurile de temperatura de luni si marti, primele estimari arata ca lumea a avut parte de ceva nemaivazut pana acum, respectiv cele mai calde sapte zile la rand. ONU avertizeaza ca „schimbarile climatice sunt scapate de sub control”, iar daca asta va continua, situatia va deveni catastrofala, scrie The Guardian, transmite digi24.ro.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat ca „schimbarile climatice sunt scapate de sub control”, deoarece o analiza estimeaza ca temperaturile medii de pe glob in cele sapte zile pana miercuri au fost cea mai ridicate. Concret, e vorba despre cea mai calda saptamana inregistrata vreodata.
„Daca continuam sa amanam masurile cheie care sunt necesare, ajungem sa trecem printr-o situatie catastrofala, asa cum demonstreaza ultimele doua recorduri de temperatura”, a spus Antonio Guterres, referindu-se la recordurile mondiale de temperatura doborate luni si marti.
Luni, temperatura medie globala a ajuns la 17,01 grade Celsius, cea mai mare valoare inregistrata intr-o zi de cand au inceput masuratorile meteorologice. Marti, temperatura a urcat si mai mult, ajungand la 17,18 grade Celsius. Recordul precedent fusese inregistrat in august 2016 si era de 16,92 grade Celsius.
Expertii avertizeaza ca acest record va mai fi batut de mai multe ori in acest an. Robert Rohde, cercetator sef la Berkeley Earth, a scris intr-un mesaj pe Twitter, marti, ca „vom avea, foarte probabil, zile chiar mai calde in urmatoarele sase saptamani”.
Acest record global este unul preliminar, dar reprezinta un nou indiciu cu privire la felul rapid in care planeta se incalzeste. Fenomenul meteorologic El Nino, cu efect de incalzire, se suprapune, in aceste zile, peste incalzirea globala provocata de activitatea umana. In cele sapte zile, temperatura medie zilnica a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare decat in orice saptamana in 44 de ani, potrivit datelor Climate Reanalyzer de la Universitatea din Maine. Masuratorile climatice arata temperatura medie miercuri a ramas la maximul record de 17,18 Celsius inregistrat cu o zi in urma.
Administratia Oceanica si Atmosferica a SUA (NOAA), ale carei cifre sunt considerate standardul de baza in analizele climatice, a comunicat joi ca nu poate valida cifre neoficiale. Insa, NOAA monitorizeaza temperaturile globale si inregistreaza datele lunar si anual, nu zilnic. „Recunoastem ca ne aflam intr-o perioada calda din cauza schimbarilor climatice si, in combinatie cu El Nino si conditiile verii fierbinti, observam temperaturi record in multe locuri de pe tot globul”, a adaugat NOAA.
Oamenii de stiinta sunt cu totii de acord ca schimbarile climatice duc la modele de clima neexperimentate pana acum. Totodata, potrivit acestora, caldura crescuta cauzata de actiunile omului, combinata cu revenirea El Nino, ar duce la mai multe recorduri de temperatura. ONU a confirmat marti revenirea El Nino, dupa sapte ani.
Luna trecuta a fost cel mai fierbinte iunie din istoria masuratorilor
Temperaturile la nivel global au urcat dramatic luna trecuta, in conditiile unui val de caldura extrema care a parjolit sudul Statelor Unite si Mexicul si a crescut temperatura oceanului la niveluri alarmante, arata un nou raport climatic.
Analiza realizata de Agentia pentru Schimbari Climatice Copernicus a Uniunii Europene a aratat ca luna trecuta a fost cel mai fierbinte iunie din istoria masuratorilor, diferenta dintre el si recordul precedent, din 2019, fiind una „substantiala”.
Cercetatorii avertizeaza de multa vreme ca aceste recorduri constante de temperatura ne arata o accentuare a crizei climatice. Anul acesta, lucrurile se vor inrautati si mai mult din cauza El Nino si a efectului sau aditional de incalzire.
Nord-vestul Europei a trecut prin temperaturi nemaivazute in ultima perioada. Inclusiv in Regatul Unit a fost inregistrat cel mai fierbinte iunie din istoria masuratorilor, conform agentiei meteorologice britanice. De asemenea, temperaturile in parti ale Canadei, in Statele Unite, Mexic, Asia si estul Australiei au fost „semnificativ” mai mari decat in mod obisnuit in iunie, conform raportului. In SUA, statul Texas si parti ale Sudului au trecut printr-un val de caldura brutal la sfarsitul lui iunie, cu temperaturi fara precedent si umiditate extrema. Acest val, care s-a intins pana in America Centrala, a ucis 112 oameni in Mexic, din luna martie.
Si oceanele au continuat sa se incalzeasca semnificativ, tendintele de la inceputul lui 2023 continuand, conform raportului publicat joi. In Atlanticul de Nord s-au inregistrat temperaturi nemaivazut de mari in iunie, iar un val de caldura marina de categoria 4, caracterizat drept „extrem”, a fost observat in Irlanda, Regatul Unit si in Marea Baltica. „Temperaturile au fost neobisnuite deasupra oceanului si mai ales in jurul Antarcticii in aceasta saptamana, deoarece fronturile atmosferice de deasupra Oceanului de Sud sunt puternice, impingand aerul cald spre sud”, a spus Raghu Murtugudde, profesor de stiinte atmosferice si oceanice la Universitatea din Maryland.
Chari Vijayaraghavan, explorator care a vizitat constant Arctica si Antarctica in ultimii 10 ani, a declarat ca incalzirea globala este evidenta la poli si ameninta fauna salbatica a regiunii si intensifica topirea ghetii, ceea ce ridica nivelul apei. El a avertizat ca incalzirea globala ar putea duce la cresterea riscurilor de raspandire a bolilor, cum ar fi gripa aviara in Antarctica, care va avea consecinte devastatoare pentru pinguini si fauna din regiune.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.