Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei si un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin, a declarat marti ca Ucraina este „desigur” in spatele atacului terorist ce a avut loc vineri seara la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, relateaza Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:26.03.2024, 13:08

Patrusev, care este considerat de unii analisti „succesorul aparent” al presedintelui Vladimir Putin, a facut fugitiv comentariul dupa ce un reporter l-a intrebat daca in spatele atacului este „ISIS sau Ucraina?”.

„Desigur ca Ucraina”, a raspuns Patrusev, potrivit unei inregistrari video publicate de canalul rusesc de stiri SHOT.

O analiza publicata de HotNews.ro cu o zi in urma arata ca mass-media rusa si propagandistii Moscovei au ignorat aproape complet faptul ca organizatia terorista ISIS-K, o ramura a Statului Islamic, a revendicat inca de vineri noaptea atacul terorist.

​De exemplu, Vladimir Putin a evitat orice referire la organizatia terorista islamista in prima sa interventie privind atentatul de la Moscova, mentionand in schimb o presupusa conexiune ucraineana, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a pus direct sub semnul intrebarii varianta implicarii ISIS, iar televiziunilor de stat li s-ar fi ordonat sa marseze pe presupusa implicare a Kievului in atac.

Vladimir Putin a declarat ca autorii atentatului terorist se pregateau sa fuga in Ucraina

Intr-o noua interventie avuta asupra subiectului luni seara, liderul de la Kremlin a admis ca atentatul a fost comis de „islamisti radicali”, dar a spus despre acestia ca au incercat sa fuga in Ucraina.

„Stim ca (aceasta) crima a fost comisa de islamisti radicali cu o ideologie impotriva careia lumea islamica insasi lupta de secole”, a declarat el in cadrul unei sedinte de guvern, mentionand pentru prima data aceasta legatura, la trei zile dupa ce atacul a fost revendicat de ISIS-K.

„Stim cine a comis aceasta atrocitate impotriva Rusiei si a poporului sau. Ceea ce ne intereseaza este cine a ordonat-o”, a adaugat el. Putin a repetat apoi ca atacatorii, dupa atacul care s-a soldat cu cel putin 139 de morti si peste 182 de raniti, au incercat sa fuga pe teritoriul ucrainean inainte de a fi arestati.

„Este important sa raspundem la intrebarea de ce teroristii, dupa crima lor, au incercat sa plece in Ucraina? Cine ii astepta acolo? Cei care sustin regimul de la Kiev nu vor sa fie complici ai terorii si sustinatori ai terorismului, dar apar multe intrebari”, a declarat presedintele rus.

Noile sale comentarii au venit dupa ce acesta si FSB, Serviciul de Securitate de la Moscova, nu au facut nicio referire la o eventuala implicare a jihadistilor, facand aluzie la o pista ucraineana negata cu vehementa de Kiev si de Occident.

Cu toate acestea, luni seara, Putin a insinuat din nou ca atacul ar putea avea legatura cu Kievul si cu sustinatorii sai. „Imediat, ne intrebam cine beneficiaza de pe urma acestui lucru? Aceasta atrocitate poate fi un nou episod din seria de incercari ale celor care, incepand din 2014, lupta impotriva tarii noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev”, a spus Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski a negat din nou orice implicare a Ucrainei in atacul de la Moscova

Comentand noile acuzatii formulate de Putin, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni noaptea in timpul interventiei sale televizate zilnice ca liderul de la Kremlin este o „fiara bolnava si cinica”.

„Putin a vorbit din nou pentru sine astazi, lucru care a fost retransmis la televizor. Inca o data, a dat vina pe Ucraina. Fiara bolnava si cinica", a comentat Zelenski in discursul sau nocturn traditional.

Zelenski a adaugat ca, in mintea lui Putin, „toti sunt teroristi, in afara de el, desi alimenteaza teroarea de doua decenii”.

„Putin este cea mai mare fereastra pentru teroare. El si serviciile sale speciale. Cand va disparea, la fel se va intampla si cu cererea de teroare si violenta (...)”, a subliniat el.

Zelenski a folosit intentionat cuvantul „fereastra", acelasi folosit de seful Kremlinului si de aparatul de securitate al presedintiei ruse atunci cand au afirmat ca Ucraina le-a oferit teroristilor implicati in atacul asupra salii de concerte Crocus City Hall de langa Moscova un spatiu pentru evadare din Rusia in tara vecina, peste granita ruso-ucraineana.

SUA afirma ca au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat terorist in capitala sa

Casa Alba a declarat vineri seara ca ​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia in legatura cu un atac terorist care ar putea viza „adunari mari" la Moscova.

„La inceputul acestei luni, guvernul american avea informatii despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunari mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a impartasit aceste informatii cu autoritatile ruse", a declarat Adrienne Watson, purtatoare de cuvant a Consiliului de Securitate Nationala al SUA.

Potrivit acesteia, administratia presedintelui Joe Biden implementeaza de mult o politica a „obligatiei de a avertiza”, conform careia Statele Unite atentioneaza tarile vizate atunci cand primesc informatii despre amenintari specifice de rapire sau asasinat.

Ambasada americana din Rusia i-a avertizat si pe 20 februarie pe americani sa aiba planuri de evacuare, invocand amenintarea cu atacuri la Moscova si de-a lungul granitei ruse cu Ucraina. Aceeasi ambasada a emis si pe 8 martie un avertisment potrivit caruia „extremistii au planuri iminente de a ataca adunari mari la Moscova” si a indemnat cetatenii americani sa stea departe de aglomerarile de persoane cel putin in urmatoarele 48 de ore.

Ambasada Marii Britanii din Rusia a preluat si ea avertismentul emis de SUA.