Rusia este vizata de o „agresiune occidentala”, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, sustinand ca aceasta este parte a unei „cruciade duse de SUA si satelitii lor” impotriva tarilor care isi apara propriile interese, relateaza EFE, citata de stirileprotv.ro

Publicat:26.10.2023, 16:08

Seful diplomatiei ruse, citat de agentia de presa oficiala TASS, sustine de asemenea ca este evidenta dorinta Washingtonului si a aliatilor lor de a crea un focar de tensiune de durata in regiunea Asia-Pacific, pe care Occidentul o declara in mod deschis ca fiind o „zona de responsabilitate a NATO”.

„Sunt promovate asa-numitele strategii indo-pacifice, destinate sa descurajeze China, sa izoleze Rusia si sa distruga arhitectura regionala deschisa si echitabila pe baza consensului care s-a dezvoltat in jurul ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est)”,  a adaugat Lavrov.

Rusia nu vede deocamdata nicio perspectiva de dialog cu tarile occidentale, a declarat seful diplomatiei ruse.

„Atat timp cat acestea, practic majoritatea dintre ele, sunt total aservite Washingtonului, nu vedem nicio perspectiva pentru un dialog semnificativ cu marea majoritate a acestor tari”,  a afirmat Lavrov, care a acuzat Occidentul de distrugerea sistemului de masuri de consolidare a increderii si de control al armelor in Europa.

„Ca rezultat al desfasurarii avansate a armelor nucleare americane in diferite tari europene si al punerii in aplicare a asa-numitelor misiuni nucleare comune, se creeaza riscuri strategice mult mai mari”,  a avertizat el.

Lavrov a mai spus ca incercarile Ucrainei de a obtine anumite garantii unilaterale din partea "stapanilor sai occidentali" nu au niciun viitor.

„Aceasta arata ca scopul este de a lasa Rusia si Belarus in afara acordurilor pe care Occidentul vrea sa le incheie mai tarziu pe continent”,  considera ministrul rus.

Lavrov a atribuit Washingtonului responsabilitatea pentru razboiul in Ucraina, afirmand ca  „fara incurajarea directa din partea Statelor Unite, Kievul nu ar fi indraznit sa ia calea distrugerii a tot ceea ce este rusesc: limba, educatie, mass-media, cultura si religia ortodoxa”.

Media de stat ruse precizeaza ca Serghei Lavrov a facut aceste declaratii intr-un discurs sustinut joi, la Minsk, cu ocazia unei conferinte internationale intitulate „Securitatea eurasiatica: realitate si perspective intr-o lume in transformare”.

La aceasta conferinta participa si ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care a pledat pentru o incetare imediata a focului in Ucraina, intrucat numarul victimelor si al distrugerilor nu va face decat sa creasca pe masura ce razboiul va continua, potrivit MTI.

Europa si Ungaria au platit deja un pret ridicat pentru un razboi de care nu au fost responsabile, a afirmat seful diplomatiei de la Budapesta, adaugand ca solutia la razboi se afla la masa negocierilor, nu pe campul de lupta.

El a cerut mentinerea deschisa a canalelor de comunicare „pentru a nu ne pierde speranta de pace".

Szijjarto a declarat ca anume credinta sa in pace l-a determinat sa accepte invitatia la conferinta de la Minsk, cu „riscul, desigur, de a fi condamnat in anumite parti din Europa pentru aceasta decizie”.

Mai mult, „dialogul civilizat” trebuie restabilit intre Est si Occident, iar discursul politic trebuie sa revina la un dialog bazat pe respect reciproc si bun simt, mai degraba decat pe „dezbateri bazate pe ideologie si politica”, a mai pledat ministrul ungar, citat de MTI.