Rusia este pregatita sa consolideze potentialul militar al Algeriei, fiind interesata in pozitia acesteia de lider in Africa de Nord, a declarat, marti, ministrul rus al Apararii Serghei Soigu, in cadrul  intalnirii cu omologul sau algerian Said Chengriha, relateaza EFE, citata de Agerpres, scrie digi24.ro

Publicat:02.08.2023, 08:25

La randul sau, „Ministerul rus al Apararii este pregatit sa contribuie la cresterea potentialului militar al fortelor armate algeriene”, a afirmat Soigu in declaratii citate intr-un comunicat al ministerului. 

Moscova este interesata de „pozitia de lider a Algeriei si de consolidarea securitatii si stabilitatii regionale in Africa de Nord”, a subliniat ministrul rus al apararii, evocand declaratia de parteneriat strategic semnata de presedintii celor doua tari, a caror relatie de prietenie permite dezvoltarea dinamica a relatiilor bilaterale. 

„Trimitem un semnal clar intregii lumi ca Rusia si Algeria sunt hotarate sa duca o politica externa independenta si sa isi apere interesele nationale in pofida presiunilor fara precedent din partea Occidentului”, a spus Serghei Soigu. 

Chengriha a asigurat ca tara sa face tot posibilul pentru a-si consolida capacitatea militara pentru a contracara amenintarile si pericolele cu care se confrunta statul. In acest sens, el a denuntat „comportamentul distructiv” al puterilor occidentale. 

Ministrul algerian a reamintit sprijinul acordat de Uniunea Sovietica in 1954 pentru revolutia care a dus la independenta Algeriei fata de Franta in 1962. 

In cadrul summitului Rusia-Africa, presedintele rus Vladimir Putin s-a oferit saptamana trecuta sa coopereze cu tarile de pe continent, in special cu cele din Sahel, pentru a le consolida securitatea si suveranitatea. 

Cu ocazia acestui summit care a avut loc joi si vineri la Sankt Petersburg, delegatiile africane s-au putut familiariza cu sistemele antiaeriene rusesti si cu cele mai recente modele de arme ale corporatiei Kalasnikov. 

Fara a ajunge din urma URSS, de la precedentul summit din 2019, Rusia a semnat contracte in valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari cu tarile africane. 

Totodata, seful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, si-a exprimat intentia de a se intoarce pe continent, asa cum a facut-o deja in Republica Centrafricana, unde oamenii sai au asigurat securitatea in timpul referendumului constitutional de duminica.

Kremlinul a condamnat lovitura de stat militara din Niger, cerand restabilirea ordinii constitutionale, dar Prigojin a aparat-o in mod deschis, considerand-o un exemplu de respingere a ingerintei occidentale in regiune, noteaza EFE.