Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat miercuri extinderea NATO catre Est cu dorinta lui Adolf Hitler de a ocupa noi teritorii in estul Europei, a consemnat agentia EFE, scrie hotnews.

Publicat:24.05.2023, 20:55

„In esenta, expansiunea nesabuita a NATO reflecta aceleasi intentii care au stat la baza politicii lui Hitler 'Drang nach Osten' ('Marsul spre Est')”, a declarat Lavrov in cadrul celei de-a 11-a reuniuni internationale a inaltilor oficiali din sfera securitatii, organizata de Consiliul de Securitate rus.

Lavrov a sustinut ca Statele Unite au distrus in mod deliberat arhitectura de securitate europeana, acordand „o atentie speciala crearii de amenintari inacceptabile pentru Rusia”.

„Este suficient sa mentionam retragerea Statelor Unite din Tratatul privind rachetele balistice, in urma cu mai bine de 20 de ani, din Tratatul privind fortele nucleare cu raza intermediara, din tratatul Cer deschis”, a spus seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov miercuri in discursul sau, transmis pe postul public de televiziune Rossia 24, relateaza agentiile EFE si Agerpres.

Lavrov a acuzat de asemenea SUA si aliatii lor ca au transformat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) „intr-o structura marginala” in domeniul securitatii europene si ca au intrat „de mult timp pe un fagas de provocare prin extinderea NATO spre Est”.

Acest lucru, a subliniat el, „este contrar promisiunilor politice facute liderilor sovietici de a nu extinde alianta niciun centimetru si, de asemenea, contrar angajamentelor asumate la cel mai inalt nivel de a nu-si consolida propria securitate in detrimentul securitatii celorlalti”.

Occidentul nu-si ascunde intentia de a face ca Rusia sa sufere o infrangere strategica, spune Lavrov 

Potrivit lui Lavrov, Occidentul si-a dezvaluit „adevaratele intentii in decembrie 2021, cand a respins propunerile Rusiei de a i se da garantii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic”, in sensul ca Alianta Atlantica sa se retraga din tarile care au aderat la NATO incepand din 1997.

El a mai notat ca in prezent Occidentul nu-si ascunde intentia de a face ca Rusia sa sufere o „infrangere strategica” si pentru aceasta foloseste „regimul de la Kiev, care este burdusit cu arme ale NATO”.

„In acelasi timp, o parte din livrarile occidentale (de arme) - si o parte din ce in ce mai mare - se raspandesc, scapate de sub control, in intreaga lume”, a mentionat Lavrov.

Ministrul de externe rus a reiterat ca aliatii NATO sunt „de fapt si de drept implicati direct in conflict de partea Kievului”, atentionand ca „o astfel de linie iresponsabila creste semnificativ amenintarea unei ciocniri militare directe intre puterile nucleare”.

Serghei Lavrov a mentionat ca Rusia trimite semnale capitalelor occidentale despre inadmisibilitatea unui astfel de scenariu, „dar aceste semnale sunt ignorate sau denaturate in scopuri propagandistice”.