Fostul presedinte american Donald Trump a refuzat in repetate randuri, intr-un interviu difuzat duminica, sa raspunda la intrebarile despre daca a urmarit la televizor desfasurarea revoltei de la Capitoliu, afirmand ca va "spune oamenilor mai tarziu, la momentul potrivit", relateaza AP, scrie hotnews.ro

Trump, favorit in prezent la nominalizarea republicana pentru alegerile prezidentiale din 2024, a refuzat sa spuna pentru "Meet the Press" de la NBC cum si-a petrecut ziua de 6 ianuarie 2021, odata cu inceperea revoltei, si daca a dat telefoane in timp ce sustinatorii sai luau cu asalt sediul democratiei americane.

"Nu am de gand sa va spun. Le voi spune oamenilor mai tarziu, la momentul potrivit", i-a spus Trump moderatoarei Kristen Welker, dupa ce aceasta a intrebat-o daca si-a petrecut acea dupa-amiaza urmarind atacul la televizor intr-o sala de luat masa de la Casa Alba.

Fostii consilieri ai lui Trump au declarat ca acesta s-a sechestrat in camera din afara Biroului Oval pentru a se uita, uneori chiar deruland si revazand unele parti.

In interviul inregistrat joi la clubul de golf al lui Trump din New Jersey, fostul presedinte a refuzat sa spuna pe cine a sunat in timp ce se desfasurau violentele. "De ce v-as spune asta?", a spus el.

Ca raspuns la faptul ca Welker l-a presat in legatura cu tacerea sa publica in timpul violentelor, Trump a spus ca a facut "declaratii frumoase" in ziua atacului.

Sustinatorii lui Trump, alimentati de minciunile sale cu privire la alegerile prezidentiale din 2020, au luat cu asalt cladirea in timp ce Congresul se pregatea sa certifice victoria democratului Joe Biden. Trump se confrunta cu acuzatii penale federale pentru eforturile sale de a anula infrangerea sa in acele alegeri, dar nu se confrunta cu acuzatii legate de insurectie.

Trump a declarat ca ar putea lua in considerare gratierea unora dintre revoltatii acuzati pentru actiunile lor din acea zi.

Peste 1.000 de persoane au fost acuzate de infractiuni federale legate de revolta din 6 ianuarie si peste 600 au pledat vinovate sau au fost condamnate. "Ma voi uita la ei si cu siguranta as putea, daca voi crede ca este potrivit" sa ii gratiez, a declarat fostul presedinte.

Trump a mai spus ca va lua in considerare gratierea fostului lider al Proud Boys, Enrique Tarrio, care a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare pentru ca a orchestrat un complot esuat pentru a-l mentine pe Trump la putere. Trump a spus ca Tarrio a fost tratat "oribil", potrivit transcrierii integrale a interviului acordat NBC, care include parti care nu au fost difuzate.

Trump se confrunta cu 91 de acuzatii penale in patru dosare in instante federale si de stat legate de eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020, de manipularea necorespunzatoare a documentelor clasificate si de acuzatii legate de presupusele sume de bani platite pentru a acoperi relatii extraconjugale. El a negat ca ar fi comis vreo ilegalitate.

Trump a fost intrebat daca se teme ca va merge la inchisoare. "Nu, nu prea ma tem. Nici macar nu ma gandesc la asta. Sunt construit putin diferit, cred", a spus el.

In timp ce facea presiuni pentru a anula alegerile, Trump s-a bazat pe o banda de aliati externi care au intreprins ceea ce procurorii federali au numit o "schema criminala" pentru a anula in mod fraudulos rezultatele din 2020, in loc sa se bazeze pe sfatul avocatilor de la Casa Alba, care l-au indemnat sa accepte infrangerea in fata lui Biden.

Trump a fost intrebat in interviu de ce nu i-a ascultat pe acei avocati. "Nu i-am respectat", a spus Trump. "In multe cazuri, nu i-am respectat. Dar pe altii i-am respectat. I-am respectat pe multi altii care au spus ca alegerile au fost fraudate".

Trump a spus ca isi asculta atat instinctele, cat si pe " diversi oameni" pentru a-si ghida actiunile in jurul rezultatelor alegerilor.

Aparitia de la NBC a fost primul interviu al lui Trump pe o retea de televiziune de la plecarea sa din functie.

Trump a mai spus ca a fost incantat sa auda recentele remarci ale presedintelui rus Vladimir Putin, care l-a laudat pe Trump pentru ca a sugerat ca, daca ar fi ales din nou la Casa Alba, ar negocia incetarea razboiului Rusiei din Ucraina. Putin a declarat marti ca declaratiile lui Trump au fost "bune" si au adus "fericire".

"Ei bine, imi place ca a spus asta. Pentru ca asta inseamna ca ceea ce spun eu este corect", a declarat Trump la NBC.

Trump a spus ca a avut o relatie buna cu Putin, lucru pe care l-a mai spus de mai multe ori inainte, si a negat ca orice acord pe care l-ar cauta in Ucraina ar fi o victorie pentru Rusia si i-ar permite acesteia sa pastreze teritoriile pe care le-a confiscat. "Este un lucru care ar fi putut fi negociat", a spus Trump. El a continuat si a spus: "Ar fi putut incheia o intelegere in care sa existe mai putin teritoriu in acest moment decat cel pe care Rusia l-a luat deja, ca sa fiu sincer".

Trump a refuzat in repetate randuri sa spuna daca ar sustine o interdictie federala a avortului si a criticat interdictia avortului dupa sase saptamani de sarcina care a fost semnata de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, unul dintre principalii rivali ai lui Trump in alegerile primare prezidentiale.

"Cred ca ceea ce a facut este un lucru teribil si o greseala teribila", a spus Trump.

Trump a spus ca nu ii pasa daca avortul va fi in cele din urma interzis la nivel federal sau va fi stabilit prin legi in fiecare stat. Curtea Suprema a SUA, cu sprijinul a trei judecatori numiti de Trump, a anulat anul trecut dreptul federal la avort.

"Dintr-un punct de vedere pur, din punct de vedere juridic, cred ca este probabil mai bine" sa fie gestionat la nivel de stat”, a spus Trump. "Dar pot trai cu asta oricum. Este mult mai important, numarul de saptamani este mult mai important".