Presedintele Vladimir Putin a respins ideea de a invada Polonia sau Letonia, doua tari in care Rusia „nu are niciun interes”, intr-un interviu cu prezentatorul american Tucker Carlson difuzat joi, scrie hotnews.ro
„Nu avem interese in Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asa ceva? Pur si simplu nu avem niciun interes (...). Nici nu se pune problema”, a raspuns presedintele rus la intrebarea: „Va puteti imagina un scenariu in care sa trimiteti trupe rusesti in Polonia?”, potrivit AFP si Reuters.
„Rusia nu are cum sa fie infranta in Ucraina”
O infrangere a Rusiei in Ucraina este „imposibila prin definitie”, a declarat Vladimir Putin.
„Au existat voci care au vrut sa provoace o infrangere strategica a Rusiei pe campul de lupta”, a declarat presedintele rus. „In opinia mea, acest lucru este imposibil prin definitie. Nu se va intampla niciodata”. El spune ca Rusia este pregatita pentru dialog cu Occidentul.
Putin se lanseaza in declamatii istorice cand este intrebat de ce a inceput invazia
Prima intrebare adresata lui Vladimir Putin s-a referit la discursul sau televizat din 22 februarie 2022, cand a inceput invazia in Ucraina.
Jurnalistul subliniaza ca presedintele rus a spus ca a actionat pentru ca a crezut ca SUA, prin NATO, ar putea initia un „atac surpriza” asupra Rusiei.
„Pentru urechile americanilor, asta suna paranoic. Spuneti-ne de ce credeti ca Statele Unite ar putea ataca Rusia din senin. Cum ati ajuns la aceasta concluzie?” intreaba Carlson.
„Nu este vorba ca America, Statele Unite ar urma sa lanseze un atac surpriza asupra Rusiei. Eu nu am spus asta. Avem un talk-show sau o conversatie serioasa?”, a replicat Putin, potrivit Sky News.
Carlson rade zgomotos la acest lucru.
Presedintele rus spune apoi ca ii va lua „doar 30 de secunde sau un minut” pentru a oferi un „mic context istoric”, dar a vorbit apoi destul de mult timp despre istoria Rusiei, inclusiv despre crearea statului rus.
„Ucraina, stat creat artificial”
Putin a reluat teoria ca Ucraina este un stat artificial creat din teritorii apartinand altor tari, cum ar fi Romania si Ungaria.
El a povestit ca intr-o calatoie facuta in vestul Ucrainei, lumea vorbea maghiara sau rusa si ca nu stiau limba ucraineana, subliniind inca o data ca populatia de acolo era predominant maghiara si si-a pastrat identitatea si cultura ungara, portul popular.
„De ce ati asteptat atat de mult ca sa luati Ucraina?
Dupa o noua lectie de istorie din partea lui Vladimir Putin, Tucker Carlson intreaba: „Dumneavoastra sustineti ca Ucraina, cu siguranta parti din Ucraina, estul Ucrainei, este de fapt Rusia, de sute de ani. De ce nu ati luat-o pur si simplu cand ati devenit presedinte acum 24 de ani? Aveti arme nucleare. Ei nu au. Este de fapt pamantul vostru. De ce ati asteptat atat de mult?”
Putin a continuat sa vorbeasca despre istorie, spunand ca tarile care faceau parte din URSS au fost „consacrate in cele din urma ca apartinand Rusiei” dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
El a spus ca terenurile care au devenit ulterior parte a Republicii Sovietice Ucraina au fost transferate „din motive inexplicabile” si ca „nu au fost niciodata numite Ucraina”.
Putin sustine ca nu Rusia a inceput razboiul
Presat in continuare cu privire la motivele pentru care a lansat invazia in Ucraina, Vladimir Putin spune ca a decis sa actioneze dupa ce conducerea ucraineana „a declarat ca nu va pune in aplicare acordurile de la Minsk”.
Acordurile de la Minsk incercasera sa puna capat razboiului din Donbas, purtat intre gruparile separatiste rusesti inarmate si fortele armate ale Ucrainei.
Tucker Carlson intreaba daca Putin a incercat sa vorbeasca cu SUA despre acest lucru si a precizat ca va actiona daca Ucraina va fi militarizata cu forte NATO.
„Am vorbit despre asta tot timpul. Ne-am adresat conducerii Statelor Unite si a tarilor europene pentru a opri imediat aceste evolutii, pentru a pune in aplicare acordurile de la Minsk”, a spus Putin.
El sustine apoi ca Ucraina a inceput razboiul initial in 2014 - in care Rusia a anexat ilegal Crimeea.
„Si nu noi am inceput acest razboi in 2022. Aceasta este o incercare de a-l opri”, a spus liderul rus.
Rusia 'a trebuit sa ia Crimeea sub protectia sa'
Vladimir Putin spune ca a avut loc o „lovitura de stat” in 2014 si ca Ucraina „a inceput sa-i persecute pe cei care nu au acceptat lovitura de stat”.
„Ei au creat amenintarea pentru Crimeea, pe care a trebuit sa o luam sub protectia noastra”, spune presedintele rus vorbind despre anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia in 2014, care nu este recunoscuta de marea majoritate a tarilor lumii.
De asemenea, Vladimir Putin sustine ca Ucraina „a lansat razboiul” in regiunea Donbas (est) in 2014 „cu utilizarea de avioane si artilerie impotriva civililor”.
In timpul acestui conflict, rusii au confiscat parti din regiunea ucraineana si le-au declarat ca state independente.
„Cum sa nu ne exprimam ingrijorarea fata de ceea ce se intampla? Din partea noastra, aceasta ar fi fost o neglijenta culpabila. Asta ar fi fost. Doar ca liderii politici ai SUA ne-au impins spre linia pe care nu am putut sa o depasim, pentru ca daca am fi facut acest lucru am fi putut ruina Rusia insasi”, a declarat Putin.
Acesta este din nou un refren familiar din partea lui Putin, care a afirmat in mod repetat ca insasi existenta Rusiei a fost amenintata.
Moscova nu si-a atins inca obiectivele in Ucraina
Intrebat daca Rusia si-a atins obiectivele in timpul razboiului., Putin a spus ca nu in totalitate: „Nu. Nu ne-am atins inca obiectivele, pentru ca unul dintre ele este denazificarea”
Carlson intreaba apoi: „Ati fi multumit cu teritoriul pe care il aveti acum?”, dar presedintele rus a evitat intrebarea, continuand sa vorbeasca despre denazificare, potrivit Sky News..
Putin spune ca a discutat cu Bill Clinton despre aderarea Rusiei la NATO
Vladimir Putin i-a oferit o informatie interesanta jurnalistului american.
El spune ca intr-o intalnire la Kremlin cu presedintele american demisionar Bill Clinton, pe care l-a intrebat: „Credeti ca daca Rusia ar cere sa adere la NATO, acest lucru s-ar intampla?”.
Putin spune ca i s-a raspuns: „Stiti, este interesant. Cred ca da”.
Presedintele rus spune ca atunci cand cei doi lideri s-au intalnit la cina mai tarziu in cursul serii, Clinton i-a spus: „Este interesant: „Stiti, am vorbit cu echipa mea, nu, nu este posibil acum”.
„Il puteti intreba. Cred ca se va uita la interviul nostru, va confirma”, a adaugat Putin.
Presat de Tucker Carlson daca ar fi aderat la NATO, Putin a spus: „Daca ar fi spus da, procesul de apropiere ar fi inceput si, in cele din urma, s-ar fi putut intampla daca am fi vazut o dorinta sincera din partea partenerilor nostri. Dar nu s-a intamplat”.
De asemenea, el a vorbit despre nemultumirea sa fata de extinderea NATO spre est.
„Promisiunea a fost ca NATO nu se va extinde spre est. Dar s-a intamplat de cinci ori. Au fost cinci valuri de expansiune. Am tolerat toate acestea. Am incercat sa-i convingem. Le spuneam: va rugam sa nu o faceti”, spune el.
Acuza SUA ca „au aruncat in aer Nord Stream”
„Cine a aruncat in aer Nord Stream?”, a intrebat jurnalistul.
„Voi, cu siguranta”, a raspuns Putin.
Fostul prezentator Fox News glumeste spunand ca a fost „ocupat in acea zi”.
„Poate ca dumneavoastra personal aveti un alibi, dar CIA nu are un astfel de alibi”, a atacat Putin.
Intrebat daca are dovezi ca NATO sau CIA se afla in spatele exploziilor, Putin spune ca „nu va intra in detalii”, dar ca ar trebui „sa cauti pe cineva care este interesat” si care „are capacitati”.
Eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovici
Presedintele rus a declarat ca este posibil sa se ajunga la un acord privind eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovici, retinut in Rusia de aproape un an.
„Cred ca se poate ajunge la un acord”, a spus el. „Nu exista niciun tabu in ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme. Suntem pregatiti sa o rezolvam, dar anumiti termeni sunt discutati prin intermediul canalelor serviciilor speciale”.
Tucker Carlson, un apropiat al lui Donald Trump, care a fost mult timp jurnalistul vedeta al canalului Fox News, a mers recent la Moscova pentru primul interviu acordat de Putin unui jurnalist occidental de la invadarea Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022.
Tucker Carlson, care a criticat de mai multe ori sprijinul american pentru Ucraina in ultimele luni, are in prezent o emisiune pe X (fost Twitter).
Vizita prezentatorului american, un colportor frecvent al teoriilor conspiratiei, a fost acoperita pe larg de presa de stat rusa.
Kremlinul l-a contrazis, totusi, pe Tucker Carlson, care s-a laudat ca este singurul care doreste sa vorbeasca cu presedintele rus, sustinand ca primeste cereri pentru interviuri cu Vladimir Putin din partea presei occidentale.
Dar Tucker Carlson are o "pozitie care contrasteaza cu pozitia media traditionale anglo-saxone", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.
Accesul de care beneficiaza Carlson contrasteaza cu restrictiile impuse altor jurnalisti straini in Rusia, unde doi reporteri americani, Evan Gershkovich si Alsu Kurmasheva, au fost arestati anul trecut si se afla in continuare in detentie.