Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a prezentat joi candidatul la alegerile municipale din 31 martie la Ankara, care va avea misiunea dificila de a recastiga capitala Turciei, trecuta in mainile opozitiei in 2019, relateaza agentiile France Presse, scrie hotnews.ro

Publicat:18.01.2024, 21:07

Turgut Altinok, actualul primar in Kecioren, unul dintre cele mai populate cartiere ale Ankarei, va apara Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) al presedintelui Erdogan impotriva primarului popular in exercitiu Mansur Yavas, membru al principalului partid de opozitie (CHP, social-democrat).

Cei doi sexagenari au un trecut comun in extrema dreapta: ambii au fost membri ai Partidului Actiunii Nationaliste (MHP), aliat al presedintelui Erdogan din 2018.

Mansur Yavas, care se numara printre cei mai populari politicieni ai Turciei, este laudat pentru actiunea sa din 2019 la conducerea Ankarei.

CHP a recastigat de asemenea controlul Istanbulului in acel an, provocand cea mai umilitoare infrangere pentru AKP, aflat la putere din 2002. Cele mai mari doua orase ale Turciei erau in mainile AKP si ale predecesorilor sai islamisti de 25 de ani.

Erdogan spune despre primarii din opozitie ca sunt „slujitori ai imperialismului si terorismului”

„Al doilea partid al tarii noastre, CHP, actioneaza ca un slujitor al imperialismului”, a acuzat joi presedintele Erdogan, prezentand la Ankara candidatii partidului sau in mai multe mari orase ale Turciei.

„Nu numai ca ne vom elibera orasele si le vom oferi servicii adecvate, dar le vom salva si de acesti slujitori ai imperialismului si terorismului”, a insistat el, repetand retorica folosita la ultimele alegeri prezidentiale, pe care le-a castigat la sfarsitul lunii mai.

Presedintele turc, aflat la putere din 2003, l-a insarcinat la inceputul lunii ianuarie pe Murat Kurum, unul dintre fostii sai ministri ai mediului, sa candideze la Istanbul la alegerile municipale din 31 martie impotriva primarului in exercitiu Ekrem Imamoglu, considerat unul dintre potentialii candidati la alegerile prezidentiale din 2027.