Liderii europeni vor incerca joi sa il convinga pe inflexibilul prim-ministru ungar Viktor Orban sa accepte ca UE sa deschida negocierile de aderare cu Ucraina si sa renunte la veto-ul sau asupra ajutorului crucial pentru tara devastata de razboi, potrivit AFP, scrie news.ro

Publicat:14.12.2023, 09:47

Un "summit foarte dificil", o "reuniune complexa", negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomatii si liderii europeni se aflau deja miercuri la fata locului, pregatindu-se pentru ore lungi de discutii.

Viktor Orban a declarat miercuri in parlamentul sau ca europenii ar face o "greseala teribila" daca ar accepta sa deschida negocierile de aderare cu Ucraina in cadrul summitului de la Bruxelles.

"Trebuie sa impiedicam acest lucru, chiar daca ceilalti 26 de membri au o opinie diferita", a insistat el.

La randul sau, Kievul considera ca a indeplinit toate conditiile cerute de Bruxelles inainte de a deschide aceste negocieri, iar acum asteapta cu nerabdare incurajarile atat de necesare din partea europenilor.

De mai multe saptamani, norii se aduna deasupra Ucrainei: contraofensiva militara nu a reusit sa produca un progres decisiv, iar ajutorul occidental, vital pentru efortul sau de razboi, a fost blocat atat de Washington, cat si de Bruxelles.

Viktor Orban refuza, de asemenea, ca UE sa acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, cerand mai intai o "dezbatere strategica" intre cei 27 cu privire la continuarea sprijinului acordat Kievului.

Iar fara ajutorul occidental, "bineinteles, nu putem castiga", a declarat miercuri la Oslo presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Ma voi intalni cu Viktor Orban si lucrez zi si noapte pentru a obtine decizii pozitive", a declarat miercuri Charles Michel, presedintele Consiliului European, care prezideaza dezbaterile celor 27 la summituri.

Ramane de vazut ce intentioneaza sa realizeze de data aceasta premierul ungar, adesea singur impotriva tuturor sanselor.

Ungaria cere ca Uniunea Europeana sa elibereze toate fondurile la care are dreptul, dar care au fost inghetate din cauza incalcarilor statului de drept.

Miercuri, a obtinut deblocarea a zece miliarde de euro, in urma unei decizii a Comisiei Europene care a provocat furia deputatilor europeni. Mai multi dintre ei au denuntat slabiciunea Bruxelles-ului in fata "santajului" exercitat de premierul ungar.

Cu toate acestea, premierul ungar jura ca aceasta decizie, anuntata in mod oportun in ajunul summitului, nu va schimba pozitia sa de principiu in privinta Ucrainei.

"L-am rugat sa-mi dea un singur motiv, nu trei, cinci sau zece, ci unul singur. Inca astept raspunsul", a declarat presedintele ucrainean Zelenski. "El nu are niciun motiv pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE. A refuza ar insemna ca presedintele rus Vladimir "Putin a pus veto", a spus el.

Va ceda in cele din urma liderul ungar in fata presiunilor partenerilor sai europeni, asa cum a mai facut in trecut, dupa ce a obtinut anumite concesii?

"Viktor Orban este cel mai experimentat lider european" in Consiliul European, care reuneste statele membre, explica un oficial european, sub rezerva anonimatului. "Cred ca el stie exact cum sa nu se regaseasca singur intr-un colt al ringului", izolat de toate celelalte tari europene.

Dar trebuie totusi sa i se ofere o cale de iesire, fara a da motive de disperare Ucrainei.

Semnalul politic care va fi dat Kievului si celorlalte tari europene "este foarte important" si trebuie sa fie inteles de Kiev ca o "decizie", altfel va fi o dezamagire majora dupa aproape doi ani de razboi impotriva Rusiei, a explicat un diplomat european.

Termenii unui compromis ar putea depinde de calendar.

Comisia Europeana a propus deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina in doua etape: o decizie a celor 27 in aceasta saptamana si o a doua decizie anul viitor privind cadrul acestor negocieri.

Potrivit diplomatilor, cei 27 ar putea incerca sa gaseasca o formulare in jurul acestui calendar care sa linisteasca Kievul, fara a jigni Budapesta.

Doar daca Viktor Orban nu va fi tentat sa mearga pana la capat de data aceasta.

Intrebat miercuri despre un eventual "Huxit" (iesirea Ungariei din UE), premierul a declarat: "Nu vreau sa plec, ci sa iau puterea (...) din interior", prin ralierea a tot mai multe tari.