Germania a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana cu privire la un regulament istoric care prevede ca masinile noi sa fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pana in 2035, rezolvand astfel o disputa care ameninta sa submineze planul ambitios al blocului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit Bloomberg, scrie economedia.ro

Publicat:25.03.2023, 14:11

„Acest lucru deschide calea pentru ca vehiculele cu motoare cu combustie care utilizeaza doar combustibili cu emisii neutre de CO2 sa fie nou inregistrate dupa 2035″, a declarat sambata, intr-o declaratie, ministrul german al transporturilor, Volker Wissing.

Avansul a venit dupa saptamani de discutii cu Comisia Europeana si presiuni din partea partenerilor europeni ai Germaniei, iritati de o miscare de ultim moment a guvernului de la Berlin de a bloca legislatia.

„Vom lucra acum la adoptarea cat mai curand posibil a reglementarilor privind standardele CO-2 pentru autoturisme”, a declarat pe Twitter seful UE pentru clima, Frans Timmermans.

Acordul inseamna ca Germania poate aproba in mod oficial un acord incheiat in octombrie care prevede ca noile masini sa fie cu emisii zero, un pilon esential in planurile UE de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050. Votul din aceasta luna, care se astepta sa fie o procedura simpla, a fost amanat din cauza obiectiilor partidului pro-business FDP al lui Wissing, membrul junior al aliantei guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz.