Uniunea Europeana va debloca „la inceputul saptamanii viitoare” 50 de milioane de euro ajutor pentru Agentia ONU pentru Refugiatii Palestinieni (UNRWA), a anuntat vineri Comisia Europeana, o transa suplimentara de 32 de milioane de euro fiind prevazuta ulterior, relateaza agentiile de presa internationale preluate de Agerpres, scrie g4media.ro.

Publicat:01.03.2024, 17:39

UE a cerut la sfarsitul lunii ianuarie un audit privind functionarea UNRWA, dupa acuzatii privind posibila implicare a unora dintre angajatii agentiei ONU in atacul gruparii islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.

Comisia a anuntat atunci ca va decide daca isi suspenda sau nu finantarea, in functie de rezultatele anchetei ONU.

Bruxellesul „a salutat” vineri ancheta ONU si crearea unui „grup independent” destinat sa evalueze UNRWA si „neutralitatea” acesteia, conform unui comunicat.

Comisia a precizat totodata ca „a ajuns la un acord” cu UNRWA. Agentia a declarat ca este „gata pentru o verificare a angajatilor sai care sa confirme ca niciunul nu a participat la atacuri” si „pentru ca verificari suplimentare sa fie stabilite pentru a limita acest risc in viitor”.

Potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, aceasta verificare va viza angajatii UNRWA atat din Gaza, cat si din Cisiordania.

UNRWA a fost, de asemenea, de acord cu „lansarea unui audit realizat de experti externi desemnati de UE” pentru a examina „sistemele de control pentru a preveni posibila implicare a personalului si a fondurilor sale in activitati teroriste”. In cele din urma, agentia ONU „a acceptat sa-si consolideze departamentul de investigatii interne”.

Aceste puncte de intelegere au permis deblocarea a 50 de milioane de euro, in timp ce doua transe suplimentare a cate 16 milioane de euro fiecare vor fi deblocate ulterior „in functie de aplicarea acordului”.

„Palestinienii nevinovati nu ar trebui sa plateasca pretul pentru crimele gruparii teroriste Hamas”, a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intr-un comunicat, anuntand ca, in plus fata de sprijinul pentru UNRWA, alte 68 de milioane de euro vor fi alocate ajutorului de urgenta pentru palestinieni in 2024.

„Circumstantele vor determina care sunt cele mai bune organizatii pentru a beneficia de acest sprijin. Niciuna nu este exclusa, inclusiv UNRWA”, a subliniat purtatorul de cuvant al executivului european.

UNRWA, creata in 1949, are aproximativ 30.000 de angajati in teritoriile palestiniene ocupate (inclusiv 13.000 in Fasia Gaza), Liban, Iordania si Siria, unde sprijina aproximativ doua milioane de persoane.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.