Armistitiul dintre Israel si Hamas, care a dus la eliberarea de ostatici, prizonieri si ajutoare de urgenta in Fasia Gaza, intra luni in a patra si ultima zi, pe fondul discutiilor pentru prelungirea acestuia, scrie stirileprotv.ro.
In noaptea de duminica spre luni, miscarea armata islamista palestiniana a afirmat intr-un comunicat de presa ca "incearca sa prelungeasca armistitiul dincolo de cele patru zile" cu scopul de a "creste numarul de prizonieri eliberati", asa cum prevede acordul.
O sursa apropiata de Hamas a declarat pentru AFP ca miscarea palestiniana i-a "informat pe mediatori" ca este in favoarea unei prelungiri de "doua pana la patru zile".
Acordul, negociat de Qatar cu sprijinul Statelor Unite si al Egiptului si care a intrat in vigoare vineri, prevede un armistitiu de patru zile, trecerea ajutorului umanitar in Gaza si eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 care au fost dusi in Gaza si a 150 de prizonieri palestinieni detinuti in Israel.
Incepand de vineri, 39 de ostatici au fost eliberati in cadrul acordului - plus 24 de ostatici in afara acordului, majoritatea thailandezi care lucreaza in Israel - precum si 117 prizonieri palestinieni, la un raport de un ostatic la trei prizonieri.
O dispozitie a acordului permite extinderea acestuia pentru a elibera zilnic aproximativ zece ostatici detinuti de Hamas in Fasia Gaza in schimbul eliberarii a aproximativ treizeci de prizonieri palestinieni detinuti in Israel.
Adoptata de Israel
Printre ostaticii eliberati duminica se numara o fetita americana de patru ani, pe nume Abigail, ramasa orfana in urma atacului fara precedent comis de comandourile Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.
Potrivit unui inalt oficial american, mama ei a fost ucisa sub ochii ei. Tatal ei a incercat sa o protejeze inainte de a fi si el ucis. Abigail a fugit apoi in casa unui vecin, unde a fost luata ostatica.
Potrivit armatei israeliene, fetita, care avea trei ani in momentul rapirii, a implinit patru ani in captivitate.
"Ea a suferit o trauma teribila", a declarat presedintele american Joe Biden, care, la fel ca Franta, si-a exprimat speranta ca armistitiul va fi prelungit.
"Ea (Abigail) nu mai are parinti, dar are o tara intreaga care o imbratiseaza. Vom avea mare grija de ea", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a intalnit cu Biden. "Exista prevederi pentru eliberarea a inca zece ostatici in fiecare zi si asta este o binecuvantare. Dar i-am mai spus presedintelui ca, dupa acord, ne vom intoarce la obiectivul nostru: sa eliminam Hamas si sa ne asiguram ca Fasia Gaza nu mai este ceea ce a fost", a adaugat Netanyahu.
Victorii?
Liderul israelian, care urmeaza sa ceara luni guvernului un buget de "razboi" de 30 de miliarde de shekeli (7,3 miliarde de euro), a facut apel duminica la "victorii" in timpul primei vizite a unui guvern israelian in Gaza de la retragerea sa unilaterala din acest teritoriu palestinian in 2005.
In Cisiordania ocupata, autobuze ale Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) au dus prizonierii eliberati la Ramallah si Beitunia, unde au fost intampinati de multimi care fluturau steaguri palestiniene, ale Hamas si ale altor factiuni.
"Ma simt deopotriva fericit si confuz, deoarece exista sange de martiri in general. Sunt trist pentru martirii nostri si fericit pentru victoria obtinuta de rezistenta noastra", a declarat pentru Beitunia Yazan Sabah, un tanar prizonier eliberat in cadrul armistitiului.
Israelul si-a lansat ofensiva in Fasia Gaza in urma atacului sangeros al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, in care, potrivit autoritatilor israeliene, au murit 1.200 de persoane, in marea lor majoritate civili. Armata israeliana a estimat la 240 numarul total al ostaticilor luati in Gaza.
Ca riposta la acest atac, Israelul a promis sa "elimine" miscarea islamista care a preluat puterea in Fasia Gaza in 2007 si care este clasificata drept organizatie terorista de catre Statele Unite, Uniunea Europeana si Israel.
Potrivit guvernului Hamas, 14.854 de persoane, dintre care 6.150 cu varste sub 18 ani, au fost ucise in urma atacurilor israeliene. Apararea civila din Gaza estimeaza ca numarul persoanelor disparute se ridica la 7.000.
200 de camioane pe zi
Desi armistitiul le-a oferit un ragaz locuitorilor din Gaza, situatia umanitara din aceasta zona ramane "periculoasa", iar nevoile " sunt fara precedent", potrivit Agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni (UNrwa).
Incepand de vineri, 248 de camioane incarcate cu ajutoare au putut intra in Fasia Gaza, potrivit ONU.
"Ar trebui sa trimitem 200 de camioane pe zi timp de cel putin doua luni pentru a face fata nevoilor", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Unrwa, Adnan Abou Hasna, adaugand ca in unele zone nu exista "apa potabila sau alimente".
"Ei vorbesc despre aducerea de ajutoare si combustibil, dar sunt la benzinarie de noua ore si este inca inchisa", a deplans duminica Bilal Diab, un palestinian intervievat de AFP, in Khan Younes (sud).
Armata israeliana, care considera ca treimea nordica a Fasiei Gaza este o zona de razboi, a ordonat deja populatiei sa plece si a interzis oricui sa se intoarca in timpul armistitiului.
In ciuda acestui avertisment, mii de locuitori din Gaza au profitat de armistitiu pentru a incerca sa se intoarca la casele lor din nord.
In orasul Gaza, transformat intr-un camp de ruine, locuitorii se plimbau duminica prin praf si mormane de moloz pe strazile marginite de cladiri devastate, potrivit imaginilor AFP.
Potrivit ONU, mai mult de jumatate din locuintele din teritoriu au fost avariate sau distruse de razboi, iar 1,7 milioane de persoane, dintr-o populatie de 2,4 milioane, au fost stramutate.
Spitalele din sudul teritoriului continua sa primeasca un numar mare de raniti evacuati din nordul teritoriului, unde aproape toate unitatile sanitare sunt in impas.