Cercetatorii au realizat o harta care arata zonele unde exista cel mai mare risc de declanaare a unor epidemii.

Publicat:17.01.2019, 15:33

Experţii au luat în calcul modul de deplasare al insectelor şi animalelor care ar putea sa fie purtatori ai unor virusuri periculoase.

Cu ajutorul acestei harţi, bazata pe informaţii despre 10.000 de specii de pasari şi 5.400 de specii de mamifere, cercetatorii pot prezice apariţiei unei epidemii şi pot apoi sa urmareasca raspândirea unui virus.

Spre exemplu, în vestul Europei, dar şi în partea vestica a României, exista riscul de izbucnire a unei epidemii de encefalita japoneza. Aceasta este o boala infecţioasa care afecteaza creierul şi se transmite de la porci. Se manifesta prin convulsii, paralizie şi uneori poate provoca moartea.

În America de Nord însa exista un risc mai mare de epidemie provocata de virusul West Nile. În America de Sud se poate raspândi virusul Rio Bravo sau cel care produce febra Dengue, în timp ce în Indonezia pot sa apara cazuri de Zika şi de febra galbena.

În schimb, cea mai mare parte a Europei, inclusiv nordul continentului şi Rusia, este vizat în special de o alta forma de encefalita (TBEV), provocata de o capuşa.

În estul Europei şi Rusia exista şi un risc de epidemie cu virusul West Nile, Usutu şi encefalita St. Louis, însa acest risc este mai redus ca în America.

Aceste boli sunt provocate de flavivirusuri, care se transmit de la animalele purtatoare la oameni prin intermediul insectelor. În mod normal, cel mai mulţi oameni afectaţi se recupereaza relativ repede.

Simptomele includ în general febra, dureri de cap, oboseala, iritaţii la nivelul pielii, dureri de muşchi şi la nivelul încheieturilor. Pot sa apara însa şi complicaţii, care sa duca la moartea unor bolnavi care au un sistem imunitar mai slab.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea California din Davis şi publicat în revista Nature Communications.

 Anul trecut, Organizaţia Mondiala a Sanataţii a publicat lista care conţine cele mai periculoase virusuri descoperite pâna acum şi care ar trebui cercetate urgent, pentru gasirea unor remedii. Lista include: 

  • febra hemoragica Crimeea-Congo (se transmite prin muşcatura de capuşa)
  • Ebola (transmisa prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale unui om sau animal infectat)
  • febra hemoragica Marburg (prin contact direct cu sânge şi fluide corporale)
  • febra hemoragica Lassa (prin contact direct sau alimente contaminate)
  • MERS (trasmitere prin contact direct)
  • SARS (se transmite prin saliva sau secreţii nazale)
  • infecţia cu virusul Nipah (prin contact direct sau mâncare contaminata)
  • febra Rift Valley (prin contact cu animale domestice infectate şi prin înţepatura de ţântar)
  • Zika (prin înţepatura de ţânţar)

Foto: Daily Mail