Liderii UE au reusit sa deschida negocierile de aderare cu Ucraina si Moldova, dar Viktor Orban a blocat noul ajutor european pentru Kiev, in valoare de 50 de miliarde de euro. Liderul de la Budapesta a conditionat ajutorul pentru tara vecina de deblocarea tuturor fondurilor pentru Ungaria. Mai mult, Orban ameninta ca Ungaria poate opri aderarea Ucrainei la UE mai tarziu.

Publicat:15.12.2023, 08:26

Blocarea ajutorului pentru Kiev a fost anuntata de prim-ministrul ungar Viktor Orban la scurt timp dupa ce liderii UE au decis sa deschida negocierile de aderare cu Ucraina si Moldova si sa acorde statutul de candidat Georgiei. Orban a conditionat ajutorul pentru Ucraina de deblocarea tututor fondurilor pentru Ungaria. Bloomberg scrie ca este vorba de 30 de miliarde de euro. Liderii UE se vor intoarce la Bruxelles la inceputul anului viitor pentru discutii privind finantarea, cu posibile optiuni de a oferi bani Kievului fara contributia lui Orban.

Mark RUTTE, PRIM-MINISTRUL OLANDEI: „Suntem 26 de tari care au dat unda verde. Nu exista un acord cu Ungaria in acest moment, dar sunt increzator ca il vom realiza anul viitor.”

UE planuise sa acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro - 33 de miliarde de euro imprumuturi si 17 miliarde de euro in granturi - pe o perioada de 4 ani, incepand de anul viitor.

Charles MICHEL, PRESEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: „As dori sa trimit un mesaj pozitiv si un semnal incurajator, pentru ca avem toate instrumentele pentru a garanta ca ucrainenii pot conta pe sprijinul nostru.”

Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev intr-un moment in care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari ramane blocat in Congres, din cauza reticentei alesilor republicani. Ieri, in cadrul conferintei maraton, presedintele Vladimir Putin a ironizat Ucraina si a afirmat ca sprijinul occidental se epuizeaza.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: „Scuzati-mi vulgaritatea, dar totul este adus ca o gratuitate. Dar aceste gratuitati ar pute sa se termine la un moment dat.”

Comisia Europeana insa are deja un plan B, in cazul in care Budapesta nu renunta la veto. Atunci, in locul unui fond aprobat la nivel comunitar, statele membre vor aproba individual pachete de asistenta care sa ajunga la suma respectiva, in functie de dimensiunea economiilor lor.