Dezvăluirile jurnaliștilor de investigație din România și Republica Moldova zguduie structurile de putere din țările lor, dar munca lor trece cu greu granițele. La Festivalul Internațional de Jurnalism de la Perugia, ei au putut vorbi despre marile lor povești, scrie publicația austriacă Der Standard, potrivit hotnews.ro.

Ziarul austriac a remarcat că, în România, în Republica Moldova și în alte state din Europa de Est echipele editoriale lucrează din greu, întrucât corupția sistematică, influența rusă în vremuri de conflicte în escaladare, campaniile electorale și scandalurile lasă prea puțin loc pentru soluții simple și relatări dintr-un singur unghi de abordare.

„Doar deschideți TikTok în România”

„Obișnuiam să cred că amenințările sunt reale, dar că vor fi departe o vreme. Însă de la sfârșitul anului trecut amenințările au fost acolo. Vreți să știți unde este propaganda rusă? Doar deschideți TikTok în România”, a explicat directorul editorial al HotNews, Dan Duca, vorbind, la Perugia, despre lupta cu dezinformarea pe fondul războiului hibrid.

Dacă echipele editoriale occidentale finanțează adesea activități de investigație care expun eșecuri sistemice izolate în democrații funcționale, omologii lor din România și Republica Moldova trebuie să documenteze sisteme corupte întregi, în condițiile în care sistemul judiciar și supravegherea pe care ar trebui să o asigure media sunt ele însele parte a problemei, mai notează Der Standard.

Ziarul austriac a amintit, printre altele, de investigațiile de presă despre bugetul opac al fostului președinte român Klaus Iohannis și despre dezvăluirile Recorder referitoare la cazul Nordis.

Jurnalistul Victor Ilie de la site-ul de investigații Snoop.ro a vorbit, la Festivalul de Jurnalism de la Perugia, despre relația mixtă pe care a avut-o cu autoritățile române.

„Am avut experiențe bune cu poliția și alte autorități. Însă pe de altă parte am fost urmărit și monitorizat vreme de două luni deoarece cineva m-a raportat în timpul unei investigații sub acoperire”, a spus el.

Totuși, frica, amenințările sau strategiile discutabile ale autorităților nu-i tulbură pe jurnaliștii de investigație, scrie Der Standard.

„Dacă abandonezi o știre pentru că ți-e frică, nu te ajuți nici pe tine, nici societatea (…). Cercetarea noastră a dat societății un imbold extraordinar pentru a exercita presiune asupra sistemului politic”, a declarat pentru Der Standard Alina Radu, fondatoare a publicației Ziarul de Gardă din Republica Moldova.

În Republica Moldova, nu există aproape nicio protecție din partea statului, iar amenințările vin din partea unor actori politici corupți, cu legături strânse cu Moscova. Intimidările, amenințările și o lipsă flagrantă de resurse financiare domină viața de zi cu zi.

„Stai pur și simplu în redacție și, dintr-o dată, primești un apel și o voce spune: Nu l-ați înfuriat pe Șor, nu ați înfuriat Moscova. L-ați înfuriat pe Putin”, a mai povestit Alina Radu, referindu-se la amenințările pe care le-a primit echipa sa de-a lungul timpului.