Vaduva lui Aleksei Navalnii, a venit cu prima reactie dupa ce Vladimir Putin a fost reales. Ea a spus ca el nu este presedintele Rusiei si a multumit tuturor celor care au iesit duminica la amiaza la vot. Intre timp Ministrii de externe ai Uniunii Europene au convenit asupra sanctiunilor impotriva persoanelor si organizatiilor care, in opinia UE, sunt implicate in moartea politicianului Aleksei Navalnii.

Publicat:19.03.2024, 18:07

Clipul postat de Iulia Navalnaia incepe cu multumiri pentru toti cei care au iesit la vot duminica la amiaza in semn de protest fata de liderul rus.

Iulia NAVALNAIA, SOTIA LUI ALEKSEI NAVALNII: „-Toti vorbesc despre voi.
- Amiaza, fara Putin.
- Amiaza, fara Putin, noi va aratam oamenii care participa la aceasta actiune. 
-Voi sunteti castigatorii acestui eveniment, care Kremlinul il da drept alegeri.”

 „Am venit aici sa votam pentru viitorul prosper al Rusiei.”

Iulia a declarat ca Vladimir Putin nu este presedintele legitim al Rusiei si ca rezultatele oficiale ale alegerilor nu au nicio semnificatie.

Iulia NAVALNAIA, SOTIA LUI ALEKSEI NAVALNII: „Ne-am dovedit noua insine si altora ca Putin nu este presedintele nostru. Nu il alegem si noi nu tacem.”

Actiuenea Amiaza fara putin a presupus ca sustinatorii lui Navalnii sa mearga la urne in acelasi moment si sa voteze cu orice alt candidat in afara de Vladimir Putin. Imaginile au aratat cozi lungi la sectiile de votare.

Intre timp Ministrii de externe din Uniunea Europeana au convenit sa impuna sanctiuni unor persoane si organizatii responsabile de moartea opozantului rus Aleksei Navalnii.

Josep BORREL, SEFUL DIPLOMATIEI EUROPENE: “Am cazut de acord cu sanctionarea celor responsabili de uciderea lui Aleksei Navalnii. Sunt aproximativ 30 de persoane si entitati.”

Aleksei Navalnii, cel mai proeminent critic al presedintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie in inchisoare, din cauze naturale, conform autoritatilor ruse. Iulia Navalnaia, l-a acuzat pe liderul de la Kremlin pentru moartea sotului ei, iar o serie de lideri occidentali au afirmat ca Putin si statul rus sunt in cele din urma responsabili pentru decesul acestuia.