G7 a cazut de acord asupra unui cod de conduita pentru dezvoltatorii inteligentei artificiale (AI). Liderii i-au cerut Uniunii Europene sa accelereze legiferarea, dar au evidentiat ca suprareglementarea poate fi daunatoare, in special in privinta concurentei venite din partea Chinei si a Statelor Unite. In Regatul Unit, liderii politici si economici s-au reunit la primul summit global privind siguranta AI, angajandu-se sa colaboreze, transmite hotnews.ro.

Desi potentialul inteligentei artificiale sporeste sperantele, in particular pentru medicina, dezvoltarea sa este considerata necontrolata in mare parte. In aceasta saptamana, AI a fost in centrul atentiei cu codul de conduita voluntar al G7, o intalnire trilaterala a ministrilor din Franta, Germania si Italia, desfasurata la Roma, la fel si cu ordinul executiv „de referinta” al presedintelui american Joe Biden si Summitul international privind inteligenta artificiala desfasurat la Bletchley Park, in nordul Londrei.

La finalul lunii octombrie, ONU a infiintat un panel de experti care va face recomandari in domeniul inteligentei artificiale, o tehnologie cu „potential transformator”, dar totusi cu mari riscuri pentru democratie si drepturile omului. Secretarul general Antonio Guterres a cerut panelului sa se lanseze intr-o cursa „contracronometru” si sa faca pana la finalul lui 2023 recomandari privind modul de gestionare a utilizarii AI, identificand riscurile pe care le ridica si oportunitatile pe care le aduce.

G7: Codul de conduita voluntar pentru dezvoltatorii AI

Luni, tarile G7 (Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie) au cazut de acord asupra principiilor orientative internationale si unui cod de conduita pentru companii si institutii ce dezvolta sisteme de inteligenta artificiala in cadrul Procesului Hiroshima privind AI. Principiile vizeaza reducerea riscurilor aparute din aceste tehnologii, precum dezinformarea si incalcarea intimitatii sau a proprietatii intelectuale.

Aceasta foaie de parcurs se refera la promovarea dezvoltarii unor sisteme AI „sigure si de incredere” pe plan international si la „gestionarea riscurilor lor”, potrivit declaratiei comune, care de asemenea le cere tuturor actorilor din sectorul AI sa se angajeze ca o vor respecta.

G7 evidentiaza „potentialul inovator si transformator” al sistemelor AI avansate si, in particular, al unor modele generatoare precum chatbot-ul ChatGPT, simultan cu recunoasterea nevoii de a „proteja indivizii, societatea si principiile comune”, in plus fata de „mentinerea umanitatii in centru”.

„Sunt bucuroasa sa salut principiile orientative internationale si codul de conduita voluntar ale G7, ce reflecta valorile UE de a promova inteligenta artificiala demna de incredere. Le cer dezvoltatorilor AI sa semneze si sa implementeze acest cod de conduita cat mai curand posibil”, a afirmat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intr-o declaratie. Ea a reamintit ca „Uniunea Europeana, ce deja este un pionier in chestiunile de reglementare prin Legea privind AI, contribuie la barierele de siguranta si la gestionarea AI la nivel global”.

UE: Reglementarea excesiva afecteaza capacitatea de a concura la nivel global

Germania, Franta si Italia vor sa coopereze mai strans cu privire la subiectul AI, astfel incat Europa sa poata concura mai eficient impotriva Statelor Unite si Chinei. Planificata lege a UE ce reglementeaza inteligenta artificiala trebuie sa se bazeze pe o abordare „favorabila inovarii”, au afirmat luni ministrii economiei din cele mai mari trei economii din UE, care au cerut sporirea investitiilor in noile tehnologii.

Dupa intalnirea de la Roma, ministrii economiei Robert Habeck, Bruno Le Maire si Adolfo Urso au salutat ceea ce va fi prima lege din lume acoperind domeniul AI, act normativ asteptat sa fie convenit pana la finalul anului. Insa intr-o declaratie comuna, ei au spus ca este „esential sa se asigure ca legislatia din UE este proiectata fara birocratie inutila si ca actuala birocratie este redusa”.

Legea va reglementa AI in concordanta cu nivelul riscului: de exemplu, cu cat mai mare este riscul pentru drepturile sau sanatatea indivizilor, cu atat mai mari sunt obligatiile sistemelor.

Ministrii au accentuat ca Europa se va putea mentine la nivel international atunci cand vine vorba despre AI. Habeck a spus: „Nu trebuie sa ne ascundem. Avem companii care sunt mai bune decat gigantii tehnologici din SUA in multe domenii”. In acelasi timp, el a cerut decizii mai rapide la nivel european. „Daca asteptarea dureaza trei ani si jumatate, noi nu mai avem o sansa. Vom sfarsi prin a reglementa o piata care nu mai exista”, a explicat el.

Ministrul francez Le Maire a aratat ca SUA investesc de zece ori mai multi bani in AI decat investeste Europa, spunand ca Statele Unite au investit 50 de miliarde de euro (53 de miliarde de dolari) in AI anul trecut, comparativ cu cele 5 miliarde de euro ale UE si de cele 10 miliarde euro ale Chinei. Ministrii au cerut simplificarea procedurilor pentru proiecte multi-tari, pentru a ajuta start-up-urile europene. Ministrul italian Urso, care a gazduit discutiile de luni, a afirmat ca AI va fi o prioritate a presedintiei italiene a G7 in 2024.

La finalul lui octombrie, ministrul bulgar pentru e-guvernare, Aleksandr Iolovski, a afirmat ca Uniunea Europeana ar trebui sa reglementeze utilizarea tehnologiei, intrucat aceasta implica un risc ridicat pentru drepturile fundamentale si valorile europene, dar nu ar trebui ca UE sa se angajeze in suprareglementare.

In Slovenia, Centrul de studii internationale pentru inteligenta artificiala (IRCAI) este deschis la Ljubljana din 2020, sub auspiciile UNESCO. In acest an, s-a desfasurat prima Scoala de Vara Europeana privind inteligenta artificiala, cu 630 de participanti din 42 de tari.

„Desi tarile mai mici poate nu dispun de resursele marilor jucatori, specializarea si un angajament fata de educatie si cercetare le pot oferi un avantaj competitiv in domenii specifice ale AI”, a spus recent ministrul sloven pentru transformare digitala, Emilia Stojmenova Duh.

SUA: Ordin „de referinta” cu privire la reglementarea AI, vizand lucrul cu aliatii asupra regulilor internationale

Presedintele Joe Biden a emis luni un ordin executiv privind reglementarea inteligentei artificiale, vizand ca Statele Unite sa „deschida drumul” in eforturile mondiale de a gestiona riscurile implicate de tehnologie.

Ordinul „de referinta” dispune ca agentiile federale sa stabileasca noi standarde de siguranta pentru sistemele AI. De asemenea, el le cere dezvoltatorilor sa impartaseasca rezultatele la testele privind siguranta si alte informatii esentiale cu guvernul Statelor Unite, potrivit unei declaratii a Casei Albe.

Marea Britanie: Intalnirea din Bletchley Park - „inceputuri” sau „oportunitati ratate”?

Miercuri, tari printre care Marea Britanie, SUA si China au cazut de acord asupra „nevoii de actiune internationala” in contextul in care lideri politici si tehnologici s-au reunit la primul Summit mondial privind siguranta inteligentei artificiale. Ministrul britanic al tehnologiei, Michelle Donelan, a afirmat ca declaratia „evidentiaza cu adevarat pentru prima data ca lumea se strange pentru a identifica aceasta problema”.

Obiectivul reuniunii de doua zile desfasurate in istoricul Bletchley Park, din nordul Londrei, unde codul Enigma, al Germaniei naziste, a fost spart in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, a fost de a gasi „un consens international” asupra provocarilor implicate de AI si asupra modului de a le solutiona si, ulterior, va propune crearea unui panel global de experti care vor face rapoarte periodice.

Premierul britanic Rishi Sunak a aparat invitatia adresata Chinei - o tara pe care unii o acuza de spionaj tehnologic - „pentru ca o strategie serioasa nu poate fi dezvoltata daca potentialul global” al sectorului nu este implicat.

Dupa recentul acord trilateral intre Italia, Germania si Franta, reuniunea de la Bletchey Park a marcat „inceputul unui proces de implicare a altor continente pentru a realiza ceea ce speram: o noua alianta globala, ca cea pentru clima, cu privire la regulile si masurile de protectie ce vor fi adoptate ca raspuns ca provocarea inteligentei artificiale”, a mentionat Urso.

Totusi, peste 100 de organizatii britanice si internationale, experti si sustinatori au publicat luni o scrisoare deschisa adresata premierului Sunak, calificand summitul o „oportunitate ratata” si prea mult orientata catre „big tech”. Coalitia - ce include sindicate, grupuri pentru drepturile omului precum Amnesty International si voci ale comunitatii tehnologice - a avertizat ca „lucratorii si comunitatile cele mai afectate de AI au fost marginalizate”, lista invitatilor fiind „selectiva si limitata”.

AI dincolo de Uniunea Europeana

In Europa, tari care nu sunt implicate direct in chestiunile de reglementare, precum Legea UE privind inteligenta artificiala, sau in reuniunea G7, iau totusi propriile masuri pentru a trata AI.

De exemplu, in Macedonia de Nord, la initiativa Fondului pentru Inovare si Dezvoltarea Tehnologiei (FITD), a fost creat un grup de lucru, in septembrie 2021, pentru a elabora prima strategie nationala privind inteligenta artificiala. De asemenea, tara va gazdui, pe 14 noiembrie la Skopje, a sasea Conferinta regionala privind comertul electronic, cu accent pe folosirea potentialului inteligentei artificiale. Reprezentanti ai unor companii precum Nestle, Meta, Zalando, Allegro si Reebok, printre altii, se vor adresa participantilor la conferinta. Este de asteptat ca evenimentul sa reuneasca peste 600 de intreprinzatori, e-traderi, directori de companii si reprezentanti guvernamentali din Macedonia de Nord, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Muntenegru, Romania si Serbia.

In acelasi timp, Albania tinteste sa devina parte a programului Europa Digitala, care va fi implementat pana in 2027. Guvernul albanez a aprobat deja proiectul de lege privind ratificarea acordului intre Albania si Uniunea Europeana pentru participare la programul Europa Digitala, care in prezent primeste aprobarea din partea comisiilor parlamentului albanez.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.