Un palestinian a fost ucis miercuri intr-o localitate atacata de zeci de israelieni in nordul Cisiordaniei ocupate, fiind cea mai recenta victima a unei noi izbucniri a violentelor israeliano-palestiniene, potrivit AFP, scrie hotnews.ro.

Publicat:21.06.2023, 22:15

In Turmusayya, o localitate situata intre Ramallah si Nablus, aproximativ 200 de israelieni au dat foc dupa-amiaza unor terenuri agricole si la zeci de masini, potrivit locuitorilor.

"Colonistii au tras asupra noastra, iar cand au sosit politia si armata, au tras cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene", a declarat Awad Abu Samra pentru AFP.

Jurnalistii AFP prezenti la fata locului au vazut case incendiate si persoane ranite care erau evacuate cu ambulanta.

Armata israeliana, care ocupa Cisiordania din 1967, a precizat intr-un comunicat ca israelienii au "incendiat vehicule si bunuri apartinand palestinienilor" si ca soldatii sai au intervenit in Turmusayya "pentru a stinge incendiile" si "a preveni ciocnirile".

"Sunt zile in care trebuie sa ne amintim ceea ce este de la sine inteles: statul Israel este un stat guvernat de statul de drept (si) toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu intr-o inregistrare video dupa evenimente, "nu vom accepta nicio tulburare" in Cisiordania.

Politia israeliana a declarat ca a fost "tinta violentelor a zeci de palestinieni" in Turmusayya si ca un ofiter a "tras asupra unui protestatar" agresiv. Ministerul palestinian al Sanatatii a anuntat ca o persoana a murit, impuscata in piept.

Frica 

"Am iesit afara si am vazut colonisti care se apropiau, un grup de barbati mascati care incercau sa arunce cu pietre in casa noastra", a declarat pentru AFP Mohammed Abdallah, un palestiniano-american in varsta de 18 ani aflat in vizita la Turmusayya, unde locuiesc multi palestinieni-americani.

"Erau inarmati (...) Nu stim daca se va intampla din nou in aceasta seara, suntem cu totii speriati", a adaugat el.

Violentele au avut loc la scurt timp dupa inmormantarea, la Shilo, o asezare adiacenta localitatii Turmusayya, a unui israelian in varsta de 17 ani care a fost ucis marti intr-un atac mortal asupra a patru israelieni in apropiere de asezarea Eli. Cei doi atacatori palestinieni au fost impuscati mortal.

Miercuri seara, un alt atac al israelienilor a fost raportat impotriva satului Ourif, de unde proveneau cei doi barbati. Potrivit lui Abdelhakim Shehada, primarul satului, locuitorii s-au confruntat cu ei cu pietre si i-au respins. "Situatia este calma acum si armata israeliana este aici", a declarat el telefonic pentru AFP.

Guvernul israelian a decis miercuri sa accelereze un proiect de construire a 1.000 de locuinte in aceasta colonie.

"Raspunsul nostru la terorism este sa il lovim dur si sa ne construim tara", a declarat Netanyahu intr-un comunicat, ignorand apelurile repetate ale ONU de a opri extinderea coloniilor israeliene.

Statele Unite isi exprima "profunda ingrijorare" fata de violentele din Cisiordania

Statele Unite si-au exprimat miercuri "profunda ingrijorare" fata de recrudescenta violentelor din Cisiordania, declarandu-se, de asemenea, "tulburate" de informatiile privind un atac al israelienilor intr-un sat palestinian, potrivit AFP.

"Suntem profund ingrijorati de cresterea violentei in Cisiordania in ultimele luni", a declarat presei purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, dupa ce a condamnat atacul din ziua precedenta, care a ucis patru israelieni in apropierea asezarii evreiesti Eli.