Statele Unite nu cer "nimanui" sa "aleaga" intre ele si China, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, in cursul unei vizite in Arabia Saudita, manifestand un front comun cu acest partener puternic din Golf, in pofida a numeroase divergente, relateaza AFP, scrie agerpres.ro.

Publicat:08.06.2023, 22:59

Mare rival al Washingtonului, China si-a consolidat relatiile comerciale si diplomatice in Orientul Mijlociu, in mod traditional sub influenta americana, si a monitorizat chiar recenta apropiere dintre cei doi mari rivali din regiune, Iranul si Arabia Saudita.

"Nu cerem nimanui sa aleaga intre Statele Unite si China", a declarat Antony Blinken in cadrul unei conferinte de presa comune la Riad cu ministrul saudit de Afaceri Externe, Faisal bin Farhan.

"Incercam pur si simplu sa demonstram beneficiile parteneriatului nostru si proiectul pozitiv pe care il aducem", a subliniat responsabilul american.

Omologul sau saudit a confirmat ca legaturile dintre tara sa si Beijing vor "creste probabil", mentinand in acelasi timp "un parteneriat de securitate puternic cu Statele Unite".