Guvernul Sandu a fost demis, astazi, la sedinta parlamentului, cu votul socialistilor si democratilor.

Ultimul update: 12.11.2019, 10:10 Publicat:12.11.2019, 09:55

Motiunea de cenzura a fost votata de 63 de deputati, dintre care 33 de socialisti si 30 de democrati. Partidul Sor s-a abtinut.

Maia SANDU: "Acest popor l-a fugarit pe Plahotniuc din tara si va fugari orice impostor. Guvernul a oprit shemele de coruptie din care va hraneati ani la rand. Cand guvernul a inceput sa faca regula in vama, v-ati speriat. Am facut o intelegere pentru a scapa tara de ciuma. Stiam ca unii dintre voi au fost complicii lui Plahotniuc, stiam ca urmeaza sa ne compromitem imaginea. Noi nu facem politica din imagine. Noi am facut coalitie ca sa salvam oamenii de teroare, voi vreti sa va salvati interesele personale. Cred ca se afla aici si din cei care nu vor sa intre in politici murdare. Imi pare rau ca va lasati folositi, nu opuneri rezistenta. Astazi cei speriati sunt mai multi. Nu cred ca au mustrari de constiinta."

Igor GROSU, DEPUTAT ACUM, catre cei de la PD: "Capitanul vostru a fugit cu tot cu bani, a urcat in avion si a plecat. Capitanul nostru a ramas, noi am ramas cu oamenii. O sa luptam mai departe, indiferent daca ramanem sau nu la guvernare. Nu o sa fugim in paradisuri."

Pavel FILIP, DEPUTAT PD: "Am ascultat discursul doamnei prim-ministru cu mare atentie. Astazi, nu se examineaza posibilitatea de a demite Guvernul. Astazi luam act de decizia Maiei Sandu de a pleca de la Guvernare si de lansare in campania prezidentiala.

Acest guvern este unicul care a reusit in 5 luni de zile sa nu vina cu niciun proiect pentru oameni. Din razbunare, ati anulat proiectele bune care au fost lansate pentru noi. De cand ati venit la putere, va tot laudati ca deconspirati scheme de milioane. Daca au existat aceste scheme, unde sunt cele 2 miliarde din aceste scheme? De ce nu vin acesti bani sau schemele continua sau mintiti cu nerusinare. Ati reusit sa cresteti nu doar preturile si tarifele, dar si taxele pentru antreprenori.

Avand in vedere nemultumirea comunitatii oamenilor de afaceri, e firesc ca ati decis sa plecati. Bugetul inca nu a fost aprobat. De ce ati asteptat atata? Pentru ca nu aveti cine sa lucreze. Pe profesionisti i-ati dar afara si i-ati inlocuit cu rude si cumatri.

Presiunea oamenilor stiu ca este mare. Ati avut toata puterea, ati dat afara pe cine ati vrut, ati ramas insa captiv propriilor frustrari. Nu puteti exista fara Vlad Plahotniuc. Plahotniuc v-a ajutat sa veniti la guvernare si acum sunteti pierduti. PD nu s-a pierdut fara Vlad Plahotniuc. Actualul Guvern nu-si mai doreste sa guverneze si a decis sa sa plece acolo unde le este mai bine, in opozitie. La 100 de zile ati spus ca sunteti pe o corabie, aveti merinde, marinari onesti, iata ca la 5 luni ati luat decizia sa fugiti de pe corabie. PD va sustine decizia blocului ACUM de a pleca de la Guvernare si va vota motiunea de cenzura."

UPDATE 11:50 A inceput runda luarilor de cuvant.

UPDATE: Dumitru Diacov a ironizat coalitia dintre ACUM si PSRM care ar putea sa cada, din cauza motiunii de cenzura impotriva guvernului depusa de socialisti. S-a intamplat la sedinta parlamentului care se desfasoara in aceste momente. Momentul a generat hohote de ras in plen.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PDM: „Sigur ca discutarea motiunii de cenzura este un eveniment neobisnuit pentru orice guvern, pentru orice fractiune, orice partid. Noi avem si astazi emotii. Noi am mai fost martori la mai multe evenimente in istoria scurta a RM, dar acum avem un sentiment foarte confuz. Mie imi pare ca chestia asta a fost doar un pretext pentru acest conflict. Si acest „love story” care s-a inceput acum o luna de zile, iata ca se termina. Din punctul meu de vedere problema procurorului general era foarte usor de rezolvat, daca participantii colitiei de guvernare se asezau la masa si gaseau un compromis. Noi nu avem nicio pretentie, numiti pe cine doriti. Noi chiar l-am votat pe procurorul asta interimar. Sa se duca sa faca regula in stat. O data cu depunerea motiunii de cenzura se fixeaza asa mai nediplomatic „decesul coalitiei” sau terminarea dragostei. Sunteti in stare sa va indragostiti in altcineva ca sa conduceti acest guvern?”

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: „Noi avem o singura dragoste si se numeste dragostea de popor. Si noi aceasta dragoste nu o schimbam pe nimic. Acest „love story” s-a intamplat pentru ca a fost singura modalitate prin care noi am putut sa scapam tara si pe dumneavoastra de o urgie. Acum lucrurile pot mai departe sa se intample bine daca vom implementa reforma justitiei.”

UPDATE: Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: „Ceea ce tine de motiunea de astazi, este o motiune de cenzura pe asumarea raspunderii guvernului pe proiectului legii procuraturii. Toate cele ce ati spus in domeniul social si asa mai departe, nimeni nu le-a refuzat si de fiecare data au fost sustinute de catre PSRM prin vot.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii procuraturii. Ati declarat ca nu aveti timp nici pentru o zi. Nu ati consultat colegii de coalitie, cea mai mare fractiune din parlament - PSRM, nu ati consultat colegii din blocul ACUM, practic nimeni dintre ei nu au cunoscut despre aceasta asumare de raspundere. Nici macar ministrii din guvernul condus de dumneavoastra nu au cunoscut despre faptul ca urmeaza sa-si asume responsabilitatea fata de un proiect de lege.

Ati incercat prin contrabanda sa introduceti un proiect de lege cu mari probleme referitor la constitutionalitate. Nu considerati ca este un derapaj antidemocratic din partea dumneavoastra?”

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: „Se pare ca dumneavoastra chiar daca ati depus motiunea nu ati citit textul. Am tinut sa va raspund la acuzatiile pe care le-ati formulat in textul motiunii. Daca m-am consultat sau nu cu colegii mei de la blocul ACUM... Am auzit ca incercati sa ne ascultati, sa ne filati, sa stiti exact ce discutam noi si ca folositi si oameni ai regimului precedent ca sa fiti la curent. Noi suntem transparenti, nu trebuie sa cheltuiti bani publici sau altfel de bani pentru ca sa ne inregistrati. Nu avem nimic de ascuns.”

UPDATE: A inceput runda de intrebari si raspunsuri.

UPDATE 10:10: Maia Sandu vorbeste de la tribuna Parlamentului: "De ce va aflati aici? De ce sunteti deputati in parlamentul RM? Raspunsul la aceasta intrebare va ghida decizia dvs. de astazi. Sper ca macar unii sa constientizeze responsabilitatea pe care o poarta in fata cetatenilor. Ei asteapta sa traiasca mai bine si sa li se faca dreptate. Nu tin minte de cate ori a fost suspendat Igor Dodon."

Sedinta Parlamentului a inceput la ora 10:00.

Astazi, la sedinta parlamentului, urmeaza sa fie discutata motiunea de cenzura inaintata de socialisti impotriva guverului condus de Maia Sandu, in contextul in care premierul si-a asumat raspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Totul, dupa ce Olesea Stamate a anulat concursul prin care au fost preselectati si inaintati 4 candidati pentru functia de procuror general.