Fostul președinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunităţi, Olesea Stamate, a venit cu o reacție pe pagina sa pe Facebook, după ce a fost exclusă din PAS în urma disputelor din jurul celor doi interlopi eliberați înainte de termen. Deputatul spune că a primit cu înțelegere decizia conducerii și menționează că „toate acțiunile au fost corecte și legale”.

„Înțeleg contextul politic și atacul informațional dur din ultimele zile, direcționat atât împotriva partidului, cât și împotriva mea personal, mai ales într-un an electoral sensibil. Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale. Încercarea de a-mi implica familia în aceste atacuri murdare, orchestrate de dușmanii guvernării – din interiorul și din afara țării – este inacceptabilă și sub orice limită a decenței. Cred că mai există moralitate în politică”, a scris Stamate într-o postare pe facebook. 

Astăzi, într-un comunicat de presă, cei de la partidul de guvernământ au anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din partit și totul se întâmplă după disputele din jurul eliberării, înainte de termen din penitenciar, a celor doi interlopi condamnați la detenție pe viață pentru infracțiuni grave. Totodată, fracțiunea a cerut ca aceasta să-și depună mandatul de deputat.

„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”, se arată în comunicatul celor de la PAS. 

Olesea Stamate este avocată de profesie, și ex-vicepreședintă a PAS. A condus Ministerul Justiției în perioada în care Maia Sandu s-a aflat în fruntea Guvernului. Până a intra în politică, Stamate a condus, timp de cinci ani, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, unde figurează ca membru fondator. Ulterior a deținut funcția de consilieră a șefei statului în domeniul justiției.

Citeste si : Doi interlopi condamnați la detenție pe viață, eliberați din penitenciar înainte de termen. Decizia, luată de același magistrat. Explicațiile Administrației Naționale a Penitenciarelor - VIDEO  

Decizia de eliberare a acelor doi a fost luată de judecătoria Orhei cu sediul la Rezina de același magistrat. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a atacat decizia la Curtea de Apel, eliberarea celor doi a fost posibilă în baza articolului 91 care oferă deținuților pe viață șansa să-și revizuiască pedeapsa după ispașirea unui anumit termen. 

Articolul 91, care este prevăzut în codul penal din 2002, oferă posibilitatea deținuților pe viață să-și reducă termenul de pedeapsă după 25 ani de detenție. La baza deciziilor de eliberare a celor doi a stat inclusiv o caracteristică bună a penitenciarului din Rezina. Experții în justiție spun că decizia judecătorului este una tehnică. 

Citeste si : Unii dintre cei mai temuți criminali din Moldova, bănuiți de comiterea mai multor asasinate. Ce știm despre Sinegur și Radulov, interlopii eliberați? Imagini din arhiva PRO TV - VIDEO 

Disputele în jurul eliberării celor doi criminali din închisoare au apărut în spațiul public după ce fostul procuror și candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a scris despre asta pe pagina sa de facebook. Stoianoglo acuză partidul de guvernare că ar fi permis grațierea și eliberarea mai multor criminali și interlopi periculoși, făcând aluzie la anumite modificări făcute în 2021 la legea amnistiei. Experții juridici nu văd probleme legate de legislație.