Negocierile privind aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana ar trebui sa inceapa la pachet cu Ucraina. Asta a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, in cadrul emisiunii In Profunzime, mentionand ca o decuplare de tara vecina ar reprezenta o capcana pentru Moldova. Totodata, directorul executiv al institutului pentru politici si reforme europene, Iulian Groza a mentionat ca fara Ucraina, procesul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeana ar fi mult mai anevoios.

Publicat:05.12.2023, 19:30

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- Ce asteptari avem? Pentru ca dupa o lunga perioada de timp in care am tot auzit ca da, raspunsul va fi pozitiv, iata ca au aparut ingrijorari.”

Eugen TOMAC, EUROPARLAMENTAR: „- La nivel european exista o deschidere fara precedent.
- Insa, atunci cand discutam despre decizii ce privesc extinderea Uniunii Europene, ele vizeaza unanimitatea tuturor statelor membre. Nimic nu este garantat niciodata, si oricand pot aparea surprize."

Asta pentru ca sunt doua state care au pozitii diferite la acest subiect, si anume Ungaria si Austria.

Eugen TOMAC, EUROPARLAMENTAR: „Sta in puterea decidentilor europeni si in obligatia morala si politica sa-l convinga pe Orban sa nu recurga la acest veto nejustificat."

Insa acum nu exista niciun stat membru UE care ar avea vreo obiectie fata de Republica Moldova, mentioneaza europarlamentarul Eugen Tomac. Chiar si asa, tara noastra nu poate sa se decupleze de Ucraina, cel putin la aceasta etapa.

Iulian GROZA, DIRECTOR-EXECUTIV IPRE: „- Nu ca statele membre nu si-ar fi dorit sa ia o decizie doar pe Moldova, avand in vedere ca avem toate ingredientele pentru o decizie favorabila, dar probabil este si o decizie care are o incarcatura morala la nivelul Uniunii Europene, dar cred ca ne priveste si pe noi. Pentru noi va fi mult mai greu sa avansam fara Ucraina la momentul dat."

Eugen TOMAC, EUROPARLAMENTAR: „Eu cred ca ar fi o capcana foarte mare in care ar cadea Republica Moldova daca si-ar pune problema decuplarii. Daca nu ar fi existat acest conflict militar, care a produs tragedii cumplite, evident ca agenda europeana ar fi avut un alt ritm de evolutie."

O amanare a inceperii negocierilor, chiar si pentru cateva luni, ar insemna o incetinire a intregului proces de aderare la UE a tarii noastre, crede Eugen Tomac.

Eugen TOMAC, EUROPARLAMENTAR: „Evident ca o decizie de amanare incetineste intregul proces si de aceea spuneam ca are efect in lant. In primul rand pentru ca toata Uniunea Europeana va fi in plina campanie electorala. O amanare intr-un an electoral este de nedorit in momentul de fata.”

O decizie privind inceperea sau nu a negocierilor de aderare cu Republica Moldova si Ucraina ar urma sa fie luata saptamana viitoare la reuniunea Consiliul European. Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in martie 2024 o noua analiza a progreselor facute de Moldova si Ucraina pentru a indeplini si cerintele restante. Negocierile de aderare, odata deschise, sunt un proces indelungat cum demonstreaza cazul Turciei, care asteapta de zeci de ani, sau tarile din Balcanii de Vest.