Dumitru Alaiba face un apel catre comunitatea internationala si solicita sa fie impuse sanctiuni personale asupra lui Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc si oferirea asistentei in urmarirea si recuperarea activelor dobandite ilegal.
Dumitru ALAIBA, DEPUTAT ACUM: "Una din promisiunile noastre de campanie a fost instituirea sanctiunilor pentru corupti. Am spus ca vom duce o munca de convingere cu comunitatea internationala sa instituie sanctiuni personale asupra celor ce ne distrugeau democratia cu scopul de a-si proteja schemele corupte. Ei au fugit. Dar promisiunile noastre trebuie indeplinite. Am lucrat asupra acestui text cu un sir de experti. Curand vom inregistra un proiect de Apel al parlamentului catre comunitatea internationala. O sa cerem comunitatii internationale sa instituie sanctiuni personale lui Ilan Sor, Vladimir Plahotniuc si asociatilor sai. Sa le aresteze averile, inclusiv sa incurajam institutiile lor sa se autosesizeze, sa nu astepte demersuri de la procuratura noastra, inca adanc capturata.
Facem asta nu din „razbunare”, ci dintr-un profunda convingere ca oamenii merita justitie. Cei ce au comis crime trebuie sa raspunda pentru ele si nu e nimic personal. Doar pedepsindu-i pe hotii din trecut ii descurajam pe cei din viitor. Daca nu facem nimic si ii lasam sa plece asa cum au plecat precedentii, transmitem societatii un mesaj bolnav, ca poti fura de la trei milioane de oameni saraci timp de zece ani de zile, dupa care sa mergi linistit la pensie. Nu le vom permite sa fuga."
Mai jos intreg textul:
APEL catre comunitatea internationala
Cu privire la necesitatea impunerii sanctiunilor personale asupra lui Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc, deputati in Parlamentul Republicii Moldova, si oferirea asistentei in urmarirea si recuperarea activelor dobandite ilegal.
Parlamentul Republicii Moldova, in calitate de organism legislativ suprem al poporului si unica autoritate legislativa a tarii, potrivit art. 6 al Constitutiei Republicii Moldova, confirmat in aceasta functie a sa in rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, face apel catre comunitatea internationala in a sustine in continuare democratia din Republica Moldova si lupta impotriva coruptiei de la cel mai inalt nivel.
Prin votarea declaratiei cu privire la recunoasterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, Parlamentul Republicii Moldova a dat o apreciere clara a starii periculoase in care se afla democratia din tara noastra infectata de coruptie.
Investirea noului guvern al Republicii Moldova si aruncarea partidelor oligarhice in opozitie a pus inceputul unui proces de eliminare a influentei oligarhice din institutiile de stat ale Republicii Moldova. Totusi, acest proces nu este nici unul usor, nici de scurta durata. In acelasi timp, pentru succesul anchetelor si a exercitiului de recuperare a banilor furati prin metode corupte de la cetatenii Republicii Moldova, se impun actiuni urgente.
Rezistenta elementelor oligarhice din sistem este mare, iar multe institutii raman inerte in a actiona hotarat pentru a proteja democratia si statul de drept, a investiga coruptia, a-i pedepsi pe cei responsabili si a recupera activele fraudate.
Cei condamnati si suspectati de delapidari de miliarde de lei, intre timp, au reusit sa fuga din tara. Ilan Sor, deputat in Parlamentul Republicii Moldova, este un asemenea caz. Fiind principalul suspect in furtul unui miliard de Dolari SUA, lucru confirmat de rapoartele Kroll-1 si Kroll 2, care il identifica drept actorul central intr-o operatiune masiva de furt si spalare de bani, Ilan Sor a fost condamnat la 21 iunie 2017 la 7 ani si 6 luni in dosarul furtului bancar. Furtul unui miliard de dolari SUA, echivalent cu 14% din Produsul Intern Brut, a avut efecte devastatoare pentru economia Republicii Moldova. In timp ce autoritatile regimului precedent si-au aratat complicitatea tacita, aceasta frauda a fost pusa pe umerii cetatenilor, care o vor compensa din impozitele proprii timp de un sfert de secol.
Este condamnabil si simptomatic faptul ca procuratura anticoruptie a cerut mandat de arest si anuntarea in cautare a sus-numitului Ilan Sor abia dupa ce acesta a parasit tara. Acest fapt ilustreaza, o data in plus, inactiunea complicitara a institutiilor Republicii Moldova aflate in continuare sub influenta fostului regim in a face justitie adevarata.
Pana recent, Republica Moldova era un exemplu clar cum coruptia poate ajunge sa distruga o democratie pana la ruine. Avand o singura strategie de supravietuire, sa ramana la guvernare pentru totdeauna, regimul lui Vladimir Plahotniuc a recurs la multiple abuzuri, iar crimele acestui regim abia incep sa fie cunoscute societatii.
Vladimir Plahotniuc, deputat in Parlamentul Republicii Moldova, se face direct responsabil de capturarea statului Republica Moldova. Utilizand santajul, intimidarile si persecutarile pentru a elimina oponentii, Plahotniuc a promovat un stil de guvernare netransparent, nedemocratic, unde coruptia si interesele personale erau superioare legii si institutiilor. Institutiile subordonate politic erau utilizate pentru un singur scop – avansarea, protejarea si mentinerea intereselor private ale lui Plahotniuc. Institutiile capturate de Plahotniuc au fost utilizate brutal pentru facilitarea multiplelor acte de coruptie, printre care furtul unui miliard de Dolari SUA, spalari de bani, contrabanda, achizitii publice si multe altele. Aceste crime sunt mult mai mari decat hotarele Republicii Moldova, motiv din care implicarea deplina a comunitatii internationale este indispensabila. Suntem obligati sa pedepsim actele de coruptie si abuzurile comise impotriva cetatenilor uneia din cele mai sarace tari din Europa si sa le intoarcem oamenilor banii furati.
Fiind constienti de faptul ca principalul lucru pe care il asteapta cetatenii nostri este o lupta veritabila cu coruptia si de faptul ca la moment institutiile statului Republica Moldova, in special Procuratura Generala, sistemul judecatoresc, Centrul National Anticoruptie, nu au dat inca dovada de un nivel suficient de independenta in a actiona hotarat, noi, deputatii Parlamentului Republicii Moldova, constienti de importanta unor actiuni urgente, facem acest apel catre comunitatea internationala.
Pornind de la dezideratul restabilirii unei justitii corecte, de la angajamentul nostru fata de cetateni de a recupera activele furate si de a-i pedepsi pe cei responsabili, Parlamentul Republicii Moldova:
- Denunta inactiunea procurorilor si judecatorilor implicati in investigarea cazului Ilan Sor si califica activitatea lor drept obstructionare a efortului de a face justitie,
- Condamna inactiunea de ani de zile in investigarea crimelor propagate de regimul Plahotniuc.
- Incurajeaza Procurorul General sa solicite Parlamentului Republicii Moldova ridicarea imunitatii parlamentare a deputatilor Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc.
- Aminteste ca o buna parte a lichiditatilor deturnate au fost investite intr-o lupta electorala murdara si netransparenta, rezultat al careia Ilan Sor, Vladimir Plahotniuc si cativa asociati ai lor devin deputati in Parlamentul Republicii Moldova.
In acelasi timp, recunoscand faptul ca fara o contributie activa a comunitatii internationale, un exercitiu de identificare si recuperare a activelor furate va fi imposibil, Parlamentul Republicii Moldova:
- Face apel catre Statele parti la Conventia Natiunilor Unite impotriva Coruptiei sa acorde noului guvern al Republicii Moldova cea mai ampla cooperare si asistenta judiciara in recuperarea bunurilor furate in baza principiilor din Capitolul 5 al Conventiei.
- Face apel catre organismele specializate din diverse jurisdictii indicate in rapoartele Kroll-1 si Kroll-2 (Letonia, Lituania, Estonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Elvetia, Austria, Cehia, Cipru, Grecia, Turcia, Suedia, Romania, Belgia, Olanda, Finlanda, Croatia, Luxemburg, Portugalia, Hong Kong, Statele Unite ale Americii, Federatia Rusa, Israel, Emiratele Arabe Unite, Republica Populara Chineza si altele), sa initieze anchete independente in afacerile si activele detinute de Ilan Sor, Vladimir Plahotniuc si companiile afiliate acestora, urmand stabilirea legalitatii provenientei si rulajului banilor,
- Face apel catre institutiile financiare private din diferite jurisdictii sa coopereze cu autoritatile nationale in scopul identificarii rapide a intereselor ascunse ale lui Ilan Sor, Vladimir Plahotniuc si asociatilor lor.
- Face apel catre comunitatea internationala de a impune sanctiuni personale asupra deputatutilor Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc, in baza faptelor descrise mai sus.
Avem marea sarcina de a restabili increderea cetatenilor nostri in actul justitiei, iar pentru ca justitia sa aiba loc, avem nevoie de implicarea maxima a comunitatii internationale, pentru ca fostul regim mai controleaza actori importanti din sectorul judiciar si institutiile de forta din Republica Moldova.
Cerem Procuraturii Generale si Ministerului Justitiei sa solicite imediat asistenta judiciara bilaterala statelor membre ale Conventiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei in identificarea aflarii locului condamnatului Ilan Sor, si al lui Vladimir Plahotniuc precum si cooperarea in recuperarea bunurilor insusite ilegal de catre acestia.
Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene sa faca demersuri catre statele partenere in vederea aplicarii sanctiunilor personale impotriva condamnatului Ilan Sor, Vladimir Plahotniuc si complicilor sai, inclusiv restrictii de calatorie si inghetarea de fonduri.
Ne asumam sa depunem toate eforturile in a corecta starea de lucruri din justitie, in a arata cetatenilor nostri o lupta veritabila impotriva coruptiei, in a ne construi institutii independente si a implementa legislatia din domeniu, dar aportul imediat al partenerilor nostri internationali este indispensabil in aceste momente decisive pentru viitorul tarii noastre.