Guvernul ține în suspans subiectul remanierilor, iar deznodământul este așteptat joi sau vineri. Nu este exclus însă ca anunțul să fie amânat pentru săptămâna viitoare, în contextul în care președintele a invitat partidele, inclusiv cele extraparlamentare, la consultări. Discuțiile ar fi tensionate, afirmă sursele PRO TV. Și, deși presa a dat deja numele miniștrilor care ar urma să fie schimbați, nimic nu e bătut în cuie, spune purtătorul de cuvânt al executivului, care precizează că negocierile continuă și alte detalii nu vor fi oferite. Nici miniștrii vizați nu comentează situația.

Ieri în cadrul unei emisiuni Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, despre care se spune că va fi demis, afirmă că nu știe nimic despre asta.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Cu mine nu s-a discutat pe acest subiect. Cred că este important să nu mai comentăm subiect și să vedem decizia prim-ministrului, căruia, de fapt, îi aparține în totalitate. „Eu sunt concentrată pe activitatea mea, așa cum sunt și ceilalți miniștri. Pentru noi contează ca în fiecare zi să aducem esență la activitatea pe care o facem.”

Veronica Mihailov-Moraru susține că deși în spațiul public au fost foarte multe declarații legate de domeniul pe care-l gestionează și mai ales de reforma justiției, totuși nu a avut nicio discuție directă cu președintele Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean sau cu președintele Parlamentului.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Important este că indiferent ce decizie va fi, este important ca activitatea să fie eficientizată și în acest context foarte mult contează a se separa activitatea de elaborare a legilor, actvitatea ce ține de elaborarea legilor privind profesii și ceea ce ține de activitatea organelor care aplică legea. Până la urmă, ceea ce trebuie să facem este să eficientizăm activitatea instituțiilor care aplică legea.”

Am sunat și ceilalți miniștri vizați în discuțiile privind remanieri, cum ar fi cei de la agricultură, economie, afaceri interne și sănătate. Toți însă au evitat să ne răspundă. Anterior unii nu au vrut să comenteze subiectul, pasând responsabilitatea către premier.

Adrian EFROS, MINISTRUL DE INTERNE: „Eu mi-am îndeplinit întodeauna cu devotament și dragoste față de țară munca și continui să muncesc în beneficiul Republicii Moldova.”

Ministrul infrastructurii, care la fel a fost pe lista remanierilor și-a anunțat ieri plecarea din Guvern și din PAS. Deși nu a explicat de ce a luat această decizie, sursele noastre spun că s-ar fi întâmplat după o întâlnire pe care ar fi avut-o cu factori de decizie ai partidului. Discuțiile despre remanieri ar fi tensionate, afimă sursele PROTV, deoarece e nevoie de noi oameni care sa-i înlocuiască pe cei ce urmează a fi demiși. Ceea ce nu este atât de simplu, a sugerat fostul premier, Ion Sturza într-o postare pe facebook.

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Nu dați curs listelor imaginare a retractorilor actualei guvernări. Mai e. Va fi, sigur. Alta. Când? Când vor fi înlocuitori cerți. Lucru extrem de complicat. La dat jos suntem maeștri. La “pus sus”, nu…” Bunii” sunt mofturoși. “Mediocrii”, prea insistenți. Răbdare! PS. „sper guvernarea să facă față ispitei de a face pe plac cuiva.”

Mai mulți analiști politici sunt de părere că subiectul e complicat, întrucât mandatul acestui executiv se va încheia anul viitor. Responsabilii de la Guvern au spus pentru PRO TV că nu comentează zvonuri până la anunțul premierului.