Nu se mai voteaza geopolitic, au constatat expertii de la Institutul pentru Politici Europene care spun ca scrutinul din februarie a demonstrat ca sistemul mixt, a schimbat tendinta alegatorilor de a vota. In cazul unor anticipate, marii perdanti vor fi socialistii, iar lozul castigator va fi tras de democrati, concluzioneaza analistii.

Publicat:06.05.2019, 16:04

Sistemul mixt a schimbat regulile de joc, trag linie expertii Institutului pentru Politici Europene. 

Mihai MOGILDEA, EXPERT ASOCIAT IPRE: „Alegatorul nu a gandit in termeni geopolitici, ci mai mult in termeni de care ar fi partidul sau candidatul potrivit la nivelul circumscriptiei din care face el parte.” 

Aparitia circumscriptiilor uninominale ar fi favorizat exclusiv Partidul Democrat. Unde mai pui ca PD-ul si-a schimbat retorica electorala in toamna anului trecut, prezentandu-se drept o formatiune pro-Moldova.

Mihai MOGILDEA, EXPERT ASOCIAT IPRE: „Partidele cele mai afectate de diminuarea votului geopolitic au fost cele din stanga.”

Astfel, in cazul unor anticipate, aceasta tendinta s-ar accentua. PD ar putea obtine un scor mai mare cu pana la 7 procente, datorita resurselor administrative la nivel local, adica primari si consilieri afiliati acestei formatiuni.

Mihai MOGILDEA, EXPERT ASOCIAT IPRE: „Diminuarea votului geopolitic ar defavoriza PSRM. Fara implicarea mai activa a presedintelui Dodon in campanie, acest partid ar putea pierde din voturi care ar merge la Sor cu o agenda mai populista.”

Greu le-ar fi si celor din Blocul ACUM, care ar trebui sa isi mobilizeze electoratul sa iasa din nou la vot. Anticipatele ar insemna al cincilea scrutin in ultimiii 3 ani.

Mihai MOGILDEA, EXPERT ASOCIAT IPRE: „Ar putea crea o oboseala in randul alegatorilor si am putea avea un numar mai mic de alegatori prezenti la vot.”

De curand, Curtea Constitutionala a hotarat ca daca vor avea loc anticipate, atunci alegerile se vor desfasura tot dupa modelul mixt. Daca pana pe 21 iunie nu se alege un nou guvern, presedintele va dizolva Parlamentul. In plen au intrat socialistii, democratii, blocul ACUM, partidul Sor si 3 independenti.