Intr-o celula de opt metri patrati, dotata cu un televizor, un frigider si un resou pentru incalzirea bucatelor. In aceste conditii isi petrece zilele Vlad Filat, la penitenciarul numarul 13. Fostul premier nu a vrut sa ne permita sa filmam incaperea, dar ne-a povestit ce a facut de cand a fost retinut.

Publicat:19.07.2019, 22:48

Vlad FILAT, EX-PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Ma trezesc de obicei la jumatate la 6, fac ordine, gatesc micul dejun, dupa care am verificarea dimineata, citesc, scriu. Zile in care am intrevederi cu avocatii, cand exista solicitare ma pregatesc pentru intrevederea cu ei.”

Vlad Filat are voie sa se plimbe doar o ora pe zi. Restul zilei il petrece in celula. Fostul premier recunoaste ca si-a facut singur reparatie in camera in care sta, iar la capitolul informare, a precizat ca are acces doar la cateva posturi de televiziune, nu si la PRO TV.

Vlad FILAT, EX-PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “- Mancare primiti de acasa. - Da, are grija fratele Ion, parintii. Odata pe saptamana primesc colet.”

Filat ne-a explicat ca a ajuns sa fie detinut la penitenciarul nr 13 pentru ca acolo, potrivit procurorilor, condamnatii sunt mai aspru supravegheati. 

Vlad FILAT, EX-PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “- Intelegeti, intr-o inchisoare, la 6 dimineata se deschid usile, oamenii comunica, fac activitati impreuna, deci este o socializare. 

- Asta v-ati dori ca depinde cu cine comunici? - Eu nu am fost intrebat ce vreau. Eu nu am vrut sa fiu transferat prin subsoluri.”

Fostul lider liberal-democrat afirma ca ar fi primit si mesaje in care i s-ar fi recomandat sa stea izolat.

Vlad FILAT, EX-PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “- Si au mai fost la decizia respectiva invocate masuri de securitate. De exemplu, au fost si mi-au spus ca nu-mi recomanda sa merg la Lipcani ca acolo sunt asteptat si sunt riscuri si iar riscuri.”

Pe 15 octombrie 2015, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunitatii lui Vlad Filat, pentru ca ar fi obtinut prin corupere si trafic de influenta sute de milioane de dolari, iar deputatii au votat pentru. Tot atunci, el a fost dus la CNA si retinut pentru 72 de ore. In urmatoarea zi, in presa au aparut depozitiile scrise de catre ex-primarul de Orhei, Ilan Shor, in care acesta il acuza pe fostul lider PLDM ca in anii 2011-2015 ar fi estorcat de la el aproximativ 250 de milioane de dolari si mentiona ca Filat ar fi fost responsabil de disparitia miliardului de la BEM. In vara anului 2016, dupa un proces cu usile inchise, acesta a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare.

Vlad FILAT, EX-PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “- Eu am un scop nu doar sa ies din aceasta temnita. Scopul meu este sa ies sanatos, mai puternic si sa pot face lucruri mai durabile si fara compromisuri pe care le-am facut dinainte de puscarie. - Mai este o informatie de dinafara. E adevarat ca v-ati casatorit? - Nu este adevarat, cum nu sunt adevarate si multe alte speculatii.”

Acum este pe rol un nou dosar in care Vlad Filat este acuzat de spalare de bani in proportii deosebit de mari si risca inca 10 ani de detentie.