Maia Sandu spune ca astazi ministrii si-au asumat o decizie curajoasa, prin faptul ca au votat "cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii."

Publicat:13.09.2019, 14:06

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: "Azi Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasa, asumata de colegii mei din Guvern, care da o sansa statului de drept in Moldova.

Esenta lui este ca vom crea o comisie independenta care va preselecta candidatii pentru functia de Procuror General. In continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurta propusa de comisie. Cei cinci membri ai comisiei vor fi - Ministrul Justitiei, un fost procuror sau un fost judecator, un expert international, un expert national si un reprezentant al societatii civile, precum si un expert desemnat de Presedintele Parlamentului. Proiectul merge de urgenta in legislativ si am asigurarile ca va fi votat la inceputul saptamanii viitoare.

Este unica metoda prin care putem asigura un concurs corect si independent, in conditiile in care actuala componenta a CSP a tolerat clientizarea politica a Procuraturii de catre Partidul Democrat.

Fara o justitie functionala in Moldova, toata munca noastra, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fara a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fara a vedea dupa gratii fetele care pana ieri ne minteau din televizor, prezenta noastra aici nu isi are rost.

Aceste actiuni nu le poate face Guvernul, nu le pot face deputatii. Tara are nevoie de o procuratura independenta. Tara are nevoie de un Procuror General care sa apere interesul cetatenilor. Doar un Procuror General independent, profesionist si curajos poate sa ne dea o sansa sa pedepsim hotii si sa curatam institutiile de capuse. Pentru reforma justitiei calitatea umana si profesionala a viitorului Procuror General e mai importanta decat orice politician."