Ministrului Afacerilor Externe din Romania, Bogdan Aurescu, a venit cu un mesaj astazi, cand se implinesc 105 ani de Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei. Acesta spune ca anul acesta, marcarea acestei sarbatori este cu atat mai speciala cu cat are loc la doar cateva zile distanta de la promulgarea, de catre presedintele Maia Sandu, a Legii care confirma ca limba de stat a Republicii Moldova este limba romana.

Publicat:27.03.2023, 13:43

Bucurestiul si Chisinaul isi unesc in prezent fortele pentru un obiectiv comun esential, cel al aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Este un obiectiv prioritar de politica externa al Romaniei, asumat ferm inca din anul 2010 cand a fost incheiat Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Un tel care a devenit mai apropiat dupa ce, la 23 iunie 2022, cu sprijinul hotarat si important al Romaniei, Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE”, a mai scris Aurescu intr-o postare pe retelele de socializare. 

Totodata, el a mentionat ca lumea se confruntam cu o perioada complexa, dificila, in care Republica Moldova resimte in mod acut consecintele razboiului de agresiune purtat de Rusia impotriva Ucrainei. 

„Republica Moldova trece prin crize suprapuse, cele mai agresive dintre ele in mod artificial tintite impotriva sa, inclusiv prin actiuni de destabilizare menite sa deraieze cursul european ales prin vot democratic de cetatenii Republicii Moldova. Romania a fost, este si va ramane deplin angajata in sprijinul Republicii Moldova. Fie ca vorbim de asistenta financiara nerambursabila, de sprijin pentru reforme, pentru interconectare energetica si de transport cu Romania si UE, de sustinere ferma si prioritara pentru integrare in UE, precum si de sprijin in plan european pentru consolidarea rezilientei Republicii Moldova sau pentru mobilizarea unui sprijin cuprinzator la nivel international in sprijinul Republicii Moldova, inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care am initiat-o anul trecut impreuna cu omologii mei din Germania si Franta”, a mai mentionat acesta. 

Unirea Basarabiei cu Romania avut loc la 27 martie,1918. Sfatul Tarii a votat Unirea Basarabiei cu Romania, aceasta fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Romania. Au urmat celelalte provincii romanesti - Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul si Bucovina - spre sfarsitul anului 1918, fiind creata astfel Romania Mare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508