Din cei 3 746 de candidati inregistrati pentru functia de primar in cadrul celor 896 de Consilii electorale de circumscriptie electorala de nivelul I, doar 338 (10%) sunt independenti, iar ceilalti reprezinta partide/bloc electoral. Numarul refuzurilor de inregistrare este de cel putin 12, dintre care 10 pentru potentiali candidati independenti. Datele apar in Raportul nr.4 al Misiunii de observare a alegerilor locale generale si a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, desfasurata de asociatia Promo-LEX, scrie ipn.md

Publicat:19.10.2019, 17:30

Intr-o conferinta de presa la IPN de Pavel Postica, seful Misiunii de observare, a spus ca au fost constate cazuri de aplicare eronata, inclusiv de organele electorale si instantele de judecata, a normelor legale in privinta verificarii valabilitatii semnaturilor colectate. Aceste fapte au determinat, in mod neintemeiat, refuzul inregistrarii unor concurenti electorali, cel mai elocvent in acest sens fiind cazul lui Ruslan Codreanu.

„Totusi, Misiunea Promo-LEX nu poate trece cu vederea faptul ca niciun potential concurent electoral nu a contestat prevederile Regulamentului CEC privind listele de subscriptie, care stabileste conditii mai dure comparativ cu normele Codului Electoral”, a declarat Pavel Postica.

De asemenea, potrivit raportului, un numar impunator de candidati au fost inregistrati cu incalcarea prevederilor legale privind cota de gen, precum si in baza proceselor-verbale de desemnare adoptate de partidele politice inainte de termenul legal stabilit (cel putin 5 dosare inregistrate).

In raport mai este mentionata existenta a cel putin patru cazuri de incompatibilitate pe motiv de rudenie intre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si candidati, precum si doua cazuri de inregistrare a candidatilor in calitate de reprezentanti cu drept de vot consultativ.

„Contrar principiului transparentei, din 32 de contestatii depuse, CEC nu a publicat cel putin 11 contestatii si 14 solutii emise pe marginea acestora, incepand cu 3 octombrie 2019, in contextul alegerilor locale generale”, a spus Pavel Postica.

Raportul a fost elaborat pentru perioada de observare cuprinsa intre 25 septembrie si 16 octombrie 2019.

Sursa: