Saptamana aceasta va fi una importanta pentru justitia din Republica Moldova, sustine presedintele Parlamentului. Igor Grosu a anuntat ca legislativul va desemna joi membrii Consiliului Superior al Magistraturii din randul non-judecatorilor pentru a debloca activitatea acestei institutii si a reformei justitiei. Totodata, proiectele care prevad reformarea Curtii Supreme de Justitie si evaluarea externa a judecatorilor ramasi acolo vor fi votate in lectura finala.

Publicat:27.03.2023, 15:04

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „Reforma merge complicat, exista rezistenta, exista nedorinta de a avansa din partea unora si mare dorinta din partea altora. Reforma nu se opreste, merge inainte. Saptamana aceasta, Parlamentul, in cadrul sedintei, va vota componenta noua a CSM din randul nonjudecatorilor care au fost evaluati de Comisia pre-vetting. Astfel ca din momentul adoptarii hotararii Parlamentului cu privire la numirea acestora, CSM va deveni functional”.

Acest lucru va duce la deblocarea mai multor procese din justitie, sustine seful legislativului.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „De exemplu, anuntarea concursului pentru suplinirea functiei de judecatori la noua Curte Suprema de Justitie”.

In lectura a doua va fi votata legea care prevede reformarea Curti Supreme de Justitie, care va deveni o curte de casatie dupa competenta, adica se va pronunta doar in dosarele care sunt de importanta majora pentru societate. Poiectul prevede si modificarea componentei Curtii si va fi redus numarul membrilor de la 33 la 20, 11 judecatori si 9 non-judecatori. Tot in lectura finala se va adopta legea care prevede evaluarea extraordinara a judecatorilor ramasi la CSJ si a candidatilor care vor aspira sa ocupe o functie acolo. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „Pentru aceasta evaluare va fi creata o alta comisie care va incepe activitatea in luna mai”.

Igor Grosu sustine ca se ia in calcul si un blocaj total la Curtea Suprema de Justitie, precizand ca se stabilesc acum solutii pentru un astfel de scenariu.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „Nu trebuie sa excludem astfel de situatii cand nimeni nu trece sau toti isi depun demisia. Si astfel de optiuni sunt, ei sunt organizati la a depune demisii, mai putin organizati la desfasurarea alegerilor generale, adunarea generala. De aceea noi avem si o astfel de optiune in calcul si avem pregatite si masuri, propuneri, dar nu o sa le vociferam acum, le mai perfectionam”.

Astazi, trei candidati propusi de Parlament pentru functiile de membri in Consiliul Superior al Magistraturii au fost audiati la Comisia juridica numiri si imunitati. Este vorba despre Alexandru Postica, Ion Guzun, Tatiana Ceaglic, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Rezultatele interviurilor nu au fost deocamdata anuntate. Pentru ca CSM sa devina functional este necesar sa aiba o componenta de minim 6 membri. Deocamdata evaluarea Comisiei pre-vetting au trecut-o doar 3 candidati din 12.