Acțiunile și declarațiile bașcanului din Autonomia Găgăuză fac parte din campania de denigrare și dezinformare a Kremlinului în raport cu Republica Moldova. Asta susține președintele Parlamentului care astăzi a avut o reacție ironică si critică în adresa Procuraturii care nu investigează declarațiile cu tentă separatistă ale Evgheniei Guțul. Igor Grosu afirmă că legi sunt, doar trebuie aplicate.

Publicat:11.04.2024, 13:53

Igor GROSU, PREȘEDENTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA:  „Este un servilism și un comportament de rob care se duce la stapânul său și acești politicieni fac parte din instrumentariul pe care Kremlinul, încearcă să-l aplice aici pentru a împiedica accesarea noastra sau mersul nostru pro-european.”

Igor Grosu susține că poate să dea doar o apreciere politică a acțiunilor bașcanului din Autonomia Găgăuză, care zilele trecute a fost la Moscova, pentru a doua oară în ultima lună. L-am întrebat pe președintele Parlamentului cine trebuie să intervină pentru a aplica legea și dacă declarațiile Evgheniei Guțul privind independența regiunii ar fi cu tentă separatistă.

Igor GROSU, PREȘEDENTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA:  „Este apanajul procuraturii, este apanajul organelor de drept, noi am oferit cadru legal, noi am votat, am introdus acel articol care era lipsă 30 de ani. Noi, țară care suferim de 30 și ceva de ani de separatism, nu am avut un articol, măcar să știe cei care au apetitul pentru a face lucrul asta că sunt pasibili de așa ceva. Trebuie cu toții să adresăm aceste întrebări procuraturii, altor organe, SIS-ului.”

Gorsu a ironizat și criticat declarațiile procuraturii care a spus că nu are nicio sesizare privind vizitele unor politicieni în Federașia Rusă.

Igor GROSU, PREȘEDENTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA:  „Ei, ați văzut, ei când să caute sediu deodată devin harnici, dar aici nu au sesizare, există autosesizarea. Autoritățile trebuie să mai aibă mai mult caracter. Nu poți să pui pe pauză și să construiești, să găsești sediu, să construiești acareturi și așa mai departe. Da, tot este, mobilă este, tot e frumos, ne apucăm de treabă, nu există așa ceva. Uitați-vă la CNA, s-a apucat de treabă în condițiile și cu instrumentariul care-l aveau.”

Deocamdată responsabilii de la procuratură nu au venit cu un comentariu. Evghenia Guțul, susținută de fugarul Ilan Șor, a fost zilele trecute la Moscova împreună cu președentele adunării populare de la Comrat Dmitri Constantinov și a semnat un acord 
privind utilizarea cardurilor bancare MIR în autonomie. Lucru care nu este posibil în țara noastră, potrivit ministrului finanțelor.
Bașcanul a vorbit în mai multe intervenții pentru presa afiliată Kremlinului despre o posibilă declarare a independenței Autonomiei Găgăuze. Reprezentanții Guvernului au spus ieri că nu pot interveni și că responsabilă este procuratura. Chiar dacă anterior premierul a declarat că politicienii care pleacă în Rusia vor fi sancționați pentru posibile acțiuni împotriva statului. Procuratura generală ne-a spus ieri că nu are niciun dosar pornit în acest sens. Evghenia Guțul a câștigat alegerile în autonomiei anul trecut, fiind susținută de penalul fugar Ilan Șor, iar ulterior acuzată de coruperea alegătorilor. Guțul este cercetată penal în dosarul de finanțare ilegală a partidului Șor, scos în afara legii și, potrivit procurorului general, ar exista suficiente dovezi pentru condamnarea acesteia. Anterior SIS a anunțat depsre posibile tentative de destabilizare a situației din țară organizate de Federația Rusă cu implicarea factorilor de decizie din Autonomia Găgăuză și regiunea transnistreană. Totul a rămas însă doar la nivel de declarații, iar autoritățile nu au anunțat despre nicio măsură de intervenție.