Ati auzit pana acum de E621 sau de glutamat de sodiu? Stiti ce este? Ati fi surprinsi daca v-am spune ca este ceva ce consumati in fiecare zi fara sa fiti constienti de pericolul la care va supuneti?
Monoglutamatul de sodiu E621 este un aditiv alimentar ce se gaseste in toate alimentele si tipurile de mancare procesate. E621 sau monoglutamatul de sodiu se foloseste ca potentiator de aroma in diferite preparate culinare pregatite acasa si la restaurant, dar mai cu seama in semipreparatele existente in comert (mezeluri, preparate din peste, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte etc.).Nu exista vreun restaurant in aceasta lume care sa nu foloseasca glutamatul de sodiu in mancare, ceea face ca noi sa consumam zi de zi acest aditiv fara sa avem habar.
Glutamatul de sodiu E261 se gaseste in forma de pudra cristalina de
culoare alba, foarte asemanatoare la aspect cu sarea si zaharul. Se poate gasi, totusi, si sub forma lichida. Are gust de supa cu carne si este adaugat in mancare pentru a amplifica gustul mancarii respective. Glutamatul de sodiu duce la cresterea poftei de mancare, mancat in exces si obezitate.
Glutamatul de sodiu actioneaza asupra celulelor creierului intocmai ca un
drog si creeaza adictie. Este foarte usor absorbit de sange si creier si cauzeaza o modificare a genelor care detecteaza gustul.
Exact cum am mentionat mai sus, acest aditiv alimentar este folosit in foarte multe alimente, cum ar fi carnatii, hot dog, chipsuri, supe preparate, mancarea la conserva, bere si multe altele.
Doza recomandata de glutamat de sodiu este de 1.5 grame pentru adulti si mai putin de jumatate pentru copii.
Ar fi interesant sa stiti ca peste 200 000 de tone de glutamat de sodiu se foloseste anual, la nivel mondial, de catre industria alimentara. Simptomele cele mai des intalnite in urma consumului de glutamat de sodiu sunt starea de ameteala, migrenele, problemele cu vederea, dezechilibrele hormonale, varsaturile, lipsa de putere, dureri in piept. Toate aceste simptome mai sunt cunoscute si sub numele de sindromul restaurantului chinezesc.
Glutamatul de sodiu a fost descoperit mai intai in Japonia de catre un om de stiinta pe nume Ikeda Kikunae, cel care a descoperit ca aceasta substanta amplifica gustul si aroma, mai ales in cazul alimentelor congelate si cele la conserva. In timp, glutamatul de sodiu a capatat o popularitate incredibila la nivel global.
Desi poate da un gust mai bun mancarii, glutamatul de sodiu are foarte multe efecte negative, printre care, afecteaza receptorii limbii si distorsioneaza senzatia, facand alimentele mai bune decat sunt cu adevarat. Tocmai de aceea oamenii devin dependenti de dulciuri, chipsuri si alte alimente nesanatoase din comert.
Pentru cei care cred ca s-ar putea sa reactioneze prost la MSG, iata ce simptome au fost inregistrate:
senzatii de usturime la nivelul cefei, antebratuilui si pieptului
amorteala la nivelul cefei, iradiind spre brate si spate
furnicaturi, caldura si slabiciune la nivelul fetei, tamplelor, gatului, bratelor si zionei superioare a spatelui
presiune sau constrictie la nivelul fetei
dureri in piept
dureri de cap
greata
ritm cardiac accelerat
spasm bronsic (respiratie dificila) la persoanele astmatice cu intoleranta la MSG
somnolenta
slabiciune
De Retinut!
E621 este foarte convenabil pentru producatorii de alimente caci reduce costurile de productie, in timp ce creste rata de vanzare. Dar este extrem de nociv pentru noi, consumatorii!! Deci, data viitoare cand veti mai cumpara mancare, uitati-va pe eticheta si daca vedeti E621, mai bine puneti alimentul respectiv inapoi in raft. Care sunt efectele pe termen lung ale consumului crescut de monoglutamat asupra sanatatii omului? Nimeni nu stie. Si, probabil, mult timp de acum incolo va fi un secret bine pazit de marii producatori, atat din industria alimentara cat si din cea farmaceutica