Au de cules tone de struguri, insa nu stiu unde o sa-i vanda. Mai multi agricultori din Sarateni, Leova spun ca fabricile de vin nu le primesc strugurii, asa ca au ramas cu ei pe deal. Oamenii cred ca aceasta e o strategie de a-i constrange sa-si dea roada la un pret de nimic.

Publicat:08.09.2019, 18:40

„Am muncit de dimineata pana seara. O sa iau batul si o sa o bat, dar nu o dau cu asa bani.”

Anatol Ungureanu este agricultor de 19 ani. Cultiva vita-de-vie pe aproape patru hectare si spune ca in acest an, pentru un kilogram de struguri i se ofera doar 2 lei si 50 de bani, mai putin cu un leu fata de anul trecut. Asta in conditiile in care cheltuie tot cam atat pentru a cultiva un kilogram de struguri. 

„Fabricile nu primesc inca. Toti spun 2,50. Asta ce e pret? O rusine si pentru noi si pentru cei de sus ca ne lasa sa cadem in genunchi."

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Agricultorii sustin ca roada este mai putina, dar mai de calitate. Ca sa-si pastreze insa aspectul si proprietatile, strugurii Sovinion, din care se produce spumantul, trebuie stransi cat mai rapid. Astfel ca, conditiile meteo nefavorabile ar putea fi fatale pentru acestia.”

„Daca dau ploile si ceata se face negru, mucegai.”

„Nu e udeala si scad. Pierdem mult. Nu e rusine asa poama sa o dai cu 2,50, imi plange inima.”

Pentru ca fabricile de vin refuza sa le primesca stugurii, agricultorii spun ca nu le ramane decat sa stea cu roada pe deal.

„Toti asteapta sa cada pretul si omul sa fie nevoit sa accepte un pret mic, pentru ca nu vei avea alta solutie.”

Mihai Bordei a sadit vita-de-vie acum trei ani. A decis sa investeasca in agricultura in speranta sa-si faca un viitor acasa.

„Cred ca o sa o scoatem. 2,50 strugurii asta e rusine. Cat cheltuim, cu atat si o dam.”

Multi dintre agricultori au luat credite ca sa-si poata prelucra terenurile, iar acum nu stiu de unde sa gaseasca bani pentru a-si plati imprumutul. Vadim Pintilii spune ca a cheltuit 30 de mii de lei doar pentru pesticide. Are insa noroc de sotie, care munceste peste hotare.

„Toata speranta era la struguri. Eu ies in zero, ce sa fac? - Daca statul nu ne aude, plecam peste hotare, toti o sa fuga, sa se gandeasca la noi.”

Cu investitii colosale si cu venituri modeste, acestia spun ca nici nu poate fi vorba de profit. 

„Iarna, pe frig, curatam si cand ajungem toamna nu ne da nimic. Rugam statul sa ne ajute. Sa ne punem in genunchi sau cum?”

Viticultorii cer autoritatilor sa se implice si sa le ofere suport financiar, in caz contrat vor fi constransi sa lase vita-de-vie in parloaga, asa cum au facut alti agricultori.

„Sa ni se compenseze macar un leu la kilogram. La fabrica ne dau 2,50. Sa se intoarca cu fata la tarani, la fermierii mici, suntem uitati.”

„Majoritatea suntem tineri, incercam cu ceva. Sa ne auda noua guvernare. Pentru cetateni, pentru cetateni, dar la urma nu fac nimic. Pentru noi e o durere.”

Oamenii au expediat o solicitare in acest sens si catre prim-ministrul Maia Sandu, care a fost semnata de viticultorii din raionul Leova. Daca nu vor fi luate masuri, ei spun ca vor iesi la protest.