Copti si dulci, primii struguri au aparut pe tarabele din capitala. Nici preturile mici, insa, nu ii atrag pe cumparatori. In piete kilogramul se vinde cu 15 lei, dar vanzatorii se plang ca raman cu roada pe mese. In magazine pretul este de cateva ori mai mare.

Publicat:25.07.2019, 19:33

„Struguri rusesti, devreme perioada de coacere - analog, putin mai gustos decat cardinalul nostru.”

La piata angro, fermierii si-au scos lazile incarcate cu struguri la vanzare. Veceaslav Nuta, din Mereni, cultiva de doi ani acest soi, adus din Rusia. Strugurii se coc mai repede decat ai nostri traditionali de masa, asa ca la mijloc de iulie deja sunt buni de cules.

Veceaslav NUTA, FERMIER: „Sunt mai rezistenti decat celelalte soiuri, de o saptamana ii strangem.”

Iar Sergiu Suleanu a venit de la Carnatenii Noi cu doua soiuri de struguri timpurii, care cresc in Rusia si Ucraina. Sunt gustosi, spune barbatul, si deloc scumpi, insa nu prea are cine sa-i cumpere.

Sergiu SULEANU, FERMIER: „15, 20 de lei, stam si asteaptam.”

„Sunt gustusi. Vrem cateva kilograme.”

Iar Iacob si-a adus marfa din Costesti. Spune ca in acest an s-a bucurat de o recolta bogata. Se ingrijoreaza, insa, ca nu va avea ce face cu tonele de struguri. Mai ales ca procedura de export este destul de anevoiasa.

„Incerc sa discut cu magazinele, vreau si in Romnaia.”

Tanarul spune ca nu intelege de ce pretul la strugurii pe care-i vinde este de cateva ori mai mare in magazine.

„Am vazut ca era 80 de lei.” 

Potrivit Asociatiei Producatorilor de Strguri de Masa, in tara noastra exista aproximativ 15 mii hectare de plantatii de vita de vie. Soiurile timpurii reprezinta mai putin de 10 la suta.